Conservation

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: Which of the following animal is endemic to Pachmarhi Biosphere Reserve?

  1. Flying squirrel
  2. Bengal tiger
  3. Elephant
  4. Gharial

    Answer: (a) flying squirrel

Question 2: Which of the following plants is endemic to Pachmarhi Biosphere Reserve?

  1. Jackfruit
  2. Wild Guava
  3. Wild mango
  4. Mahua

    Answer: (c) Wild mango

Question 3: Kanha National Park is in which state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Assam
  3. West Bengal
  4. Uttarakhand

    Answer: (a) Madhya Pradesh

Question 4: Gir National Forest is in which state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Gujarat
  3. Kerala
  4. Rajasthan

    Answer: (b) Gujarat

Question 5: Project Tiger was launched in which year?

  1. 1963
  2. 1973
  3. 1983
  4. 1993

    Answer: (b) 1973

Question 6: Indian Forest (conservation) Act came into effect in which year?

  1. 1947
  2. 1937
  3. 1927
  4. 1917

    Answer: (c) 1927

Question 7: What is the total number of national parks in Pachmarhi Biosphere Reserve?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

    Answer: (a) One

Question 8: What is the total number of wildlife sanctuaries in Pachmarhi Biosphere Reserve?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

    Answer: (b) Two

Question 9: The Red Data Book was originally prepared by which of the following?

  1. IUCN
  2. WWF
  3. UNICEF
  4. UNO

    Answer: (a) IUCN

Very Short Answer Type Questions:

Question 1: What is deforestation?

Answer: Clearing of forest and using that land for other purposes is called deforestation.

Question 2: What is desertification?

Answer: Conversion of fertile land into desert is called desertification.

Question 3: What is biosphere?

Answer: The part of the earth where all living organisms are present is called biosphere. This is a nrrow zone between atmosphere, lithosphere and hydrosphere.

Question 4: What is biodiversity?

Answer: Variety of organisms existing on earth, their interrelationship and their relationship with the environment together comprise biodiversity.

Question 5: What are protected areas?

Answer: Areas which have been demarcated to protect our flora and fauna and their habitat are called protected areas.

Question 6: What do you understand by flora?

Answer: The plant species found in a particular area are collectively termed as flora.

Question 7: What do you understand by fauna?

Answer: The animal species found in a particular area are collectively termed as fauna.

Question 8: What is a species?

Answer: A group of population capable of interbreeding is called species.

Question 9: What is an extinct species?

Answer: Animals which no longer exist on earth are called extinct animals, e.g. dinosaurs, dodo, etc.

Question 10: What is ecosystem?

Answer: A system of interdependencies among all living beings and non-living things in an area is called ecosystem.



Copyright © excellup 2014