Crop Production

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: Which of the following is an important factor for growth of crops?

  1. Temperature
  2. Humidity
  3. Rainfall
  4. All of the above

    Answer: (d) All of the above

Question 2: Which of the following is a kharif crop?

  1. Wheat
  2. Mustard
  3. Groundnut
  4. Gram

    Answer: (c) Groundnut

Question 3: Which of the following is generally used for making compost?

  1. Microbes
  2. Earthworm
  3. Soil
  4. Animal and plant waste

    Answer: (d) Animal and plant waste

Question 4: Which of the following is used for tilling the land by cultivator?

  1. Tractor
  2. Bullock
  3. Buffalo
  4. Horse

    Answer: (a) Tractor

Question 5: Rhizobium is found in root nodules of which of the following plants?

  1. Cereals
  2. Pulses
  3. Oilseeds
  4. Horticultural plants

    Answer: (b) Pulses

Question 6: What is NPK?

  1. Fertilizer
  2. Manure
  3. Weedicide
  4. A type of weed

    Answer: (a) Fertiliser

Very Short Answer Type Questions

Question 1: What is agriculture?

Answer: Cultivation of plants and rearing of animals for food and other beneficial items is called agriculture.

Question 2: What is a crop?

Answer: When plants of the same kind are grown and cultivated at one place on a large scale, it is called a crop.

Question 3: What are the main types of crops in India?

Answer: There are two main types of crops in India, viz. kharif and rabi.

Question 4: What is ploughing?

Answer: Loosening of soil is done by plough and this practice is also called ploughing or tilling.

Question 5: What is sowing?

Answer: Putting seeds in soil is called sowing.

Question 6: What are fertilizers?

Answer: Fertilisers are chemicals which contain a particular plant nutrient.

Question 7: What is a fallow field?

Answer: A field which is left uncultivated for a couple of seasons is called a fallow field.

Question 8: What is irrigation?

Answer: The supply of water to crops at different intervals is called irrigation.

Question 9: What are weeds?

Answer: Unwanted plants which grow along with crops are called weeds.

Question 10: What is winnowing?

Answer: Separation of grains and chaff is called winnowing.



Copyright © excellup 2014