Metals Non-metals

Extra Questions

Question 1: Which of the following metals can be used for making wires?

  1. Iron
  2. Copper
  3. Gold
  4. All of the above

    Answer: (d) All of the above

Question 2: Which of the following metals does not react even concentrated hydrochloric acid?

  1. Zinc
  2. Iron
  3. Copper
  4. Sodium

    Answer: (c) Copper

Question 3: Which of the following metals reacts vigorously with water?

  1. Zinc
  2. Copper
  3. Sodium
  4. Iron

    Answer: (c) Sodium

Question 4: Which metal is generally used for making a sewing needle?

  1. Iron
  2. Copper
  3. Gold
  4. Silver

    Answer: (a) Iron

Question 5: Which metal is used for making the filament of a bulb?

  1. Copper
  2. Tungsten
  3. Platinum
  4. Silver

    Answer: (b) Tungstten

Question 6: Which metal is used in thermometer?

  1. Copper
  2. Silver
  3. Mercury
  4. Nickel

    Answer: (c) Mercury

Question 7: Which of the following is an example of non-metals with lustre?

  1. Coal
  2. Chlorine
  3. Phosphorus
  4. Graphite

    Answer: (d) Graphite

Question 8: Which of the following metals is the most reactive metal?

  1. Sodium
  2. Calcium
  3. Zinc
  4. Copper

    Answer: (a) Sodium

Question 9: Which of the following metals is the least reactive metal?

  1. Zinc
  2. Copper
  3. Iron
  4. Gold

    Answer: (d) Gold

Very Short Answer Type Questions

Question 1: Define metal?

Answer: Metal is a substance which is lustrous, sonorous, ductile, and is a good conductor of heat and electricity.

Question 2: Define non-metal?

Answer: Non-metal is a substance which is non-lustrous, non-sonorous, non-ductile, and is a bad conductor of heat and electricity.

Question 3: What do you understand by malleability?

Answer: Metals can be beaten into thin sheets. This ability is called malleability.

Question 4: What do you understand by ductility?

Answer: Metals can be drawn into thin wires. This ability is called ductility.

Question 5: What is sonority?

Answer: Metals produce a ringing sound when beaten with something. This ability is called sonority.

Question 6: What is lustre?

Answer: The typical shine on a metal is called lustre.

Question 7: What is the chemical formula of iron oxide?

Answer: Fe2O3

Question 8: What is the chemical formula of magnesium oxide?

Answer: MgO

Question 9: What is the chemical formula of copper hydroxide?

Answer: Cu(OH)2

Question 10: What is the chemical formula of copper carbonate?

Answer: CuCO3



Copyright © excellup 2014