Pollution

Extra Questions

Question 1: How much nitrogen is present in air?

  1. 78%
  2. 68%
  3. 58%
  4. 48%

Answer: (a) 78%

Question 2: Which of these is not a greenhouse gas?

  1. Carbon dioxide
  2. Nitrogen
  3. Methane
  4. Sulphur dioxide

Answer: (b) Nitrogen


Question 3: Which of these can cause acid rain?

  1. Carbon dioxide
  2. Carbon monoxide
  3. Sulphur dioxide
  4. Hydrogen

Answer: (c) Sulphur dioxide

Question 4: Firewood is generally used as fuel in which of the following?

  1. Brick kiln
  2. Powerhouse
  3. Smelting unit
  4. Kitchen

Answer: (d) Kitchen

Question 5: Which of the following is a disease of respiratory system?

  1. Asthma
  2. Diarrhoea
  3. Cholera
  4. Jaundice

Answer: (a) Asthma


Question 6: Which system of the body is affected by jaundice?

  1. Excretory system
  2. Digestive system
  3. Nervous system
  4. Skeletal system

Answer: (b) Digestive system

Question 7: Which of these cities is situated on the bank of the Ganges?

  1. Delhi
  2. Agra
  3. Kanpur
  4. Lucknow

Answer: (c) Kanpur

Question 8: Eutrophication results in deficiency of which gas in water?

  1. Hydrogen
  2. Nitrogen
  3. Carbon dioxide
  4. Oxygen

Answer: (d) Oxygen

Question 9: Which substance is formed after reaction between CFCs and ozone?

  1. Oxygen
  2. Nitrogen
  3. Carbon dioxide
  4. Chlorine

Answer: (a) Oxygen



Copyright © excellup 2014