Class 8 Science

Adolescence

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: Adolescence usually ends at which age?

  • 18 years
  • 17 years
  • 16 years
  • 15 years

    Answer: (a) 18 years

Question 2: Which hormone is responsible for secondary sexual characters in girls?

  • Estrogen
  • Testosterone
  • Thyroxin
  • Adrenalin

    Answer: (a) Estrogen

Question 3: What is the normal duration of menstrual cycle?

  • 2 to 7 days
  • 14 days
  • 28 to 30 days
  • 40 weeks

    Answer: (c) 28 to 30 days

Question 4: Reproductive phase in women continues for how many decades?

  • One
  • Two
  • Three
  • Four

    Answer: (d) Four

Question 5: Pancreas secretes which of the following hormones?

  • Thyroxin
  • Insulin
  • Adrenaline
  • Testosterone

    Answer: (b) Insulin

Question 6: Iodine is essential for proper working of which of the following endocrine glands?

  • Thyroid
  • Pituitary
  • Adrenal
  • Pancreas

    Answer: (a) Thyroid

Question 7: Which of the following glands secretes the growth hormone?

  • Thyroid
  • Pituitary
  • Adrenal
  • Testis

    Answer: (b) Pituitary

Question 8: Which hormone prepares the body for stress situations?

  • Testosterone
  • Insulin
  • Adrenaline
  • Thyroxin

    Answer: (c) Adrenaline


Very Short Answer Type Questions

Question 1: What is puberty?

Answer: The process of changes during adolescence period is called puberty.

Question 2: What are the secondary sexual characters in boys?

Answer: Facial hairs, deep voice and hair on chest.

Question 3: What are the secondary sexual characters in girls?

Answer: Enlargement of breasts and high pitched voice

Question 4: What are the common characters in boys and girls of teenage?

Answer: Hair under armpits, hair in pubic region

Question 5: What do you understand by menstrual cycle?

Answer: The cycle of events which begin from release of an egg and end in shedding off egg is called menstrual cycle.

Question 6: What is menarche?

Answer: The first menstrual bleeding is called menarche.

Question 7: Which hormones control the metamorphosis of larva into insect?

Answer: Insect hormones

Question 8: Which hormone controls the metamorphosis of tadpole into frog?

Answer: Thyroxin


Short Answer Type Questions

Question 1: Explain puberty.

Answer: The process of changes during adolescence period is called puberty. Beginning of puberty marks the beginning of adolescence. End of puberty marks the completion of reproductive maturity.

Question 2: Write a brief note on personal hygiene for adolescents.

Answer: You have read that sweat and sebaceous glands show increased activity during this period. If proper hygiene is not maintained, it can lead to many skin diseases in adolescents. Girls need to take special care of hygiene during menstrual period.

Question 3: In some teenage boys, the voice suddenly becomes hoarse. Why does this happen and how is it rectified?

Answer: In some boys, the muscles of the voice box go out of control when the vocal chords increase in size. Due to this, the voice becomes hoarse. The hoarse voice persists for a few days or a few weeks, and becomes normal on its own.

Question 4: Write a short note on HIV.

Answer: This is a virus which causes AIDS (Acquired Immunodeficiency Disease). Till date, there is no cure for this disease. Hence, prevention is the only way to keep away from this dangerous disease. AIDS can spread through sexual contact, through infected needles and from a mother to her unborn child. This can also be transmitted to an infant through mother’s milk.

Question 5: Write a short note on goiter.

Answer: This disease happens due to iodine deficiency. Iodine deficiency results in less production of thyroxin. This may result in a disease called goiter which is manifested by a permanent swelling in the neck.