Class 8 Science

Stars and Solar System

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: Which planet is closest to the sun?

  • Mars
  • Earth
  • Mercury
  • Venus

Answer: (c) Mercury

Question 2: Which planet is farthest from the sun?

  • Jupiter
  • Saturn
  • Uranus
  • Neptune

Answer: (d) Neptune


Question 3: Which is the largest planet in the solar system?

  • Jupiter
  • Saturn
  • Uranus
  • Neptune

Answer: (a) Jupiter

Question 4: Which is the smallest planet in the solar system?

  • Mars
  • Mercury
  • Venus
  • Earth

Answer: (b) Mercury

Question 5: Which is the hottest planet in the solar system?

  • Jupiter
  • Saturn
  • Venus
  • Mercury

Answer: (c) Venus


Question 6: The Earth has how many satellites?

  • One
  • Two
  • Four
  • Fourteen

Answer: (a) One

Question 7: Pole Star cannot be seen in which of the following countries?

  • USA
  • India
  • UK
  • New Zealand

Answer: (d) New Zealand

Question 8: Which is the brightest star in the night sky?

  • Sirius
  • Vega
  • Alpha Centauri
  • Proxima Centauri

Answer: (a) Sirius


Very Short Answer Type Questions

Question 1: What do you mean by celestial objects?

Answer: Any naturally occurring object in the observable universe is called a celestial body. Stars, planets, satellites, comets, etc. are examples of celestial objects.

Question 2: What is a light year?

Answer: The distance traveled by light in one year is called a light year.

Question 3: What is a constellation?

Answer: A group of stars which resembles certain recognizable shape is called a constellation.

Question 4: What is revolution?

Answer: The movement of a celestial body in its orbit is called revolution.

Question 5: What is rotation?

Answer: The movement of a celestial body around its axis is called rotation.

Question 6: What is a satellite?

Answer: A celestial body which moves around a planet is called satellite.

Question 7: What are comets?

Answer: A comet is a celestial body which revolves around the sun in a highly elliptical path.

Question 8: Halley’s Comet passes from near the earth after how many years?

Answer: 76 years

Question 9: What is a meteor?

Answer: When a small object from the space reaches the atmosphere of the earth; it enters at a very high speed. The high speed creates so much friction that the object burns off before reaching the earth. Such objects are called meteors.

Question 10: What is an artificial satellite?

Answer: Man-made satellites are called artificial satellites.