Synthetic Fibres

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: Which of the following is an example of animal fibre?

  1. Cotton
  2. Jute
  3. Silk
  4. Nylon

    Answer: (c) Silk

Question 2: Nylon was discovered in which year?

  1. 1931
  2. 1941
  3. 1951
  4. 1961

    Answer: (a) 1931

Question 3: Which of these is an example of plastic?

  1. Nylon
  2. Rayon
  3. Polyester
  4. Polythene

    Answer: (d) Polythene

Question 4: Polywool is a mixture of which substances?

  1. Polyester + wool
  2. Polythene + Wool
  3. Polycarbonate + wool
  4. Polyester + wool + cotton

    Answer: (a) Polyester + wool

Question 5: Plastic bags are generally made from which plastic?

  1. PET
  2. Polythene
  3. Bakelite
  4. Melamine

    Answer: (b) Polythene

Question 6: Thermoplastic is used for making which of the following?

  1. Electric switches
  2. Oven proof containers
  3. Cooking utensils
  4. Toys

    Answer: (d) Toys

Question 7: Which material is used for making bottles and jars?

  1. PET
  2. Polythene
  3. Bakelite
  4. Melamine

    Answer: (a) PET

Very Short Answer Type Questions

Question 1: Define synthetic fibre?

Answer: Fibre which is made by humans is called synthetic fibre.

Question 2: Define polymer?

Answer: A chain of a particular chemical substance is called a polymer.

Question 3: What is the component of polyester?/p>

Answer: Ester

Question 4: What is the full form of PET?

Answer: Poly Ethylene Terephthalate

Question 5: What is the full form of PVC?

Answer: Polyvinyl Chloride

Question 6: Which synthetic fibre is also known as ‘poor man’s silk’?

Answer: Rayon

Question 7: Which synthetic fibre is also known as artificial wool?

Answer: Acrylic

Question 8: Define thermoplastic?

Answer: A plastic which can be easily bent and reshaped is called thermoplastic.

Question 9: Define thermosetting plastic?

Answer: A plastic which cannot be bent or reshaped is called thermosetting plastic.

Question 10: What do you understand by biodegradable material?

Answer: A material which can be decomposed by microbes is called a biodegradable material.

Question 11: What do you understand by non-biodegradable material?

Answer: A material which cannot be decomposed by microbes is called a non-biodegradable material.



Copyright © excellup 2014