Resources

NCERT Solution

Answer the following questions:

Question 1: Why are resources distributed unequally over the earth?

Answer: Earth has different topography, climate and altitude at different places. Difference in these factors has resulted in unequal distribution of resources over the earth.

Question 2: What is resource conservation?

Answer: Saving resources for the future generations is called conservation.


Question 3: Why are human resources important?

Answer: Human resources make it possible to extract value from all other resources. Hence, human resources are important.

Question 4: What is sustainable development?

Answer: Making a balance between our need and conservation of resources is called sustainable development.

Tick the correct answer

Question 1: Which one of the following does NOT make substance a resource?

  1. Utility
  2. Value
  3. Quantity

    Answer: (c) Quantity

Question 2: Which one of the following is a human made resource?

  1. Medicines to trear cancer
  2. Spring water
  3. Tropical forest

    Answer: (a) Medicience to treat cancer

Complete the following statement:

Biotic resources are ..............

  1. Derived from living things
  2. Made by human beings
  3. Derived from non-living things

    Answer: (a) Derived from living things

Differentiate between the followings.

Question 1: Potential and actual resources

Answer: Resources whose quantity is known and which are being used at present are called actual resources. On the other hand, resources whose quantity is not known and which are not being used at present are called potential resources.

Question 2: Ubiquitous and localised resources

Answer: Ubiquitous resources are available everywhere, while localized resources are available at select locations.



Copyright © excellup 2014