MAT PO CAT

# Reasoning

## Test Paper 1

Question 1. An application was received by inward clerk in the afternoon of a week day. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk put up the application to the desk officer next day in the evening .The desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day i.e. Friday. Which day was the application received by the inward clerk?

- Monday
- Wednesday
- Tuesday
- Previous week’s Saturday

**Answer:** b

**Explanation:** Wednesday ⇨ Application received by inward clerk

Thursday ⇨ Forwarded to senior clerk

Friday ⇨ Sent to Desk officer

Friday ⇨ Matter disposed

Question 2. In a queue of children, Kashish is fifth from the left, and Mona is sixth from the right. When they interchange their places among themselves, Kashish becomes thirteen from the left. Then what will be Mona’s position from the right?

- 4th
- 14th
- 8th
- 15th

**Answer:** b

**Explanation:** Kashish is 5th from left and Mona is 13th from left. This means Mona is 8 positions ahead of Kashish.

Mona’s position from right = 6

So, Kashish position from right = 6 + 8 = 14

It will be Mona’s position from right after interchange of positions.

Question 3. If the numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in ascending order, minimum numbers being on the top, which would come at the ninth place from the top?

- 18
- 24
- 21
- 27

**Answer:** d

**Explanation:** When 27 is divided by 3, we get 9 as quotient.

Question 4. Which letter should be the ninth letter to the left of the ninth letter from the right, if the first half of the alphabets of English is reversed?

- D
- F
- E
- I

**Answer:** c

**Explanation:** The following table gives the explanation.

M | L | K | J | I | H | G | F | E | D | C | B | A |

13 | 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |

4 | 3 | 2 | 1 | 13 | 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 |

Question 5. In a family, a couple has a son and a daughter. The age of the father is three times of his daughter and the age of the son is half of his mother. The wife is nine years younger to her husband and the brother is seven years older than his sister. What is the age of the mother?

- 40years
- 50years
- 45years
- 60 years

**Answer:** d

**Explanation:** Age of mother = M

Age of husband = H = M + 9

Age of Son = S = M/2

Age of Daughter = D = F/3

Also, D = S – 7

Or, S – 7 = F/3

Or, 3S – 21 = F

Or, 3(M/2) – 21 = F

Or, (3M/2) – 21 = M + 9

Or, 3M – 42 = 2M + 18

Or, 3M = 2M + 60

Or, M = 60

Question 6. A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs.96 on eatables. Four of them, did not turn up. As a consequence, the remaining ones had to contribute Rs.4 extra. Then number of those who attended the picnic?

- 8
- 16
- 12
- 24

**Answer:** a

**Explanation:** Rs. 96 is divisible by all the options. Let us solve by using option a, i.e. 8

If 8 people attended the picnic then per head cost = Rs. 12

If 8 + 4 people will attend the picnic then per head cost = Rs. Rs. 8

Difference is of Rs. 4

Hence, option a is the right answer.

Question 7. Out of a total of 120 musicians in a club, 5% can play all the three instruments-guitar, violin and flute. It so happens that the number of musicians who can play any two and only two of the above instruments is 30.The number of musicians who can play the guitar alone is 40.What is the total number of those who can play violin alone or flute alone?

- 30
- 44
- 38
- 45

**Answer:** b

**Explanation:** This can be solved by using the following Venn Diagram.

Question 8. There are 50 students in a nursery class. Some students can speak only English and some can speak only Hindi. Ten students can speak both English and Hindi. If the number of students who can speak English is 21, then how many students can speak Hindi, How many can speak only Hindi and how many can speak only English?

- 39, 29 and 11 respectively
- 28, 18 and 22 respectively
- 37, 27 and 13 respectively
- 21, 11 and 29 respectively

**Answer:** a

**Explanation:** This question can be solved by using the following Venn Diagram.

Question 9. The letters of the name of vegetables are I,K,M,N,P,P,U. If the letters are rearranged correctly, what is the last letter of the word formed?

- M
- N
- K
- P

**Answer:** b

**Explanation:** The name of vegetable is PUMPKIN

Question 10. At a farm, there are hens, cows, bullocks, and keepers to look after them. There are 69 heads less than legs; the number of cows is double than that of the bullocks; the number of cows and hens is the same and there is one keeper per ten birds and cattle. The total number of hens plus cows and bullocks and their keepers does not exceed 50. How many cows are there?

- 10
- 14
- 12
- 16

**Answer:** c

**Explanation:** Let us try to solve this by using the smallest option, i.e. 10

Number of Hens = 10

Number of Cows = 10

Number of Bullocks = 5

Total animals = 25

Hence, number of keepers = 3

Number of heads = 25 + 3 = 28

Number of legs = 10 X 4 + 5 X 4 + 10 X 2 + 3 X 2 = 40 + 20 + 20 + 6 = 86

Difference between number of legs and number of heads = 86 – 28 = 58

Now, let us solved this by using the second smallest option, i.e. 12

Number of Hens = 12

Number of Cows = 12

Number of Bullocks = 6

Total animals = 30

Hence, number of keepers = 3

Number of heads = 30 + 3 = 33

Number of legs = 12 X 4 + 6 X 4 + 12 X 2 + 3 X 2 = 48 + 24 + 24 + 6 = 102

Difference between number of legs and number of heads = 102 – 33 = 69

Hence, option c is the right answer.