English

Test Paper 5

Directions: Pick out the most effective pair of words from the given choices (a), (b), (c) and (d) in each of these questions to make the sentence meaningfully complete.

Question 1. Part of the confusion in our societies ……………. from our pursuit of efficiency and economic growth, in the ……… that these are the necessary ingredients of progress.

  1. stems…. Conviction
  2. derives…. Evaluation
  3. emerges…. Consideration
  4. extends….. planning

Answer: a

Question 2. The problem of housing shortage…………. with the population explosion has also been ………… by this policy.

  1. projected…. discussed
  2. dispensed….. acknowledge
  3. threatened….. manifested
  4. compounded…. Addressed

Answer: d

Question 3. The quality of ………… between individuals and the organization for which they work can be ………. to the benefit of both parties.

  1. life….. conceptualized
  2. interaction…… improved
  3. service……. Evaluated
  4. sophistication….developed

Answer: b

Question 4. Handicrafts constitute an important……….. of the decentralized sector of India’s economy and ……….employment to over six million artisans.

  1. factors…. Aims
  2. extension……. Plants
  3. segment….. provides
  4. period …… projects

Answer: c

Directions: In each of these questions, there are three sentences given as (A), (B) and (C). Find out which two or three sentences convey the same meaning.

Question 5.

  1. The manager would like you to help him locate the fault.
  2. If you help him locate the fault, they would like you.
  3. The Manager desires that you should provide him the necessary assistance to locate the fault.
  1. a and b
  2. a and c
  3. b and c
  4. All of the above

Answer: b

Question 6.

  1. Although the strike of transporters continues, I shall come.
  2. I shall come if the strike of transporters continues.
  3. Even though I come, the strike of transporters is going to continue.
    1. a and b
    2. a and c
    3. b and c
    4. None of these

    Answer: d

    Question 7.

    1. Should you need a visa, you must submit an application along with your passport and a copy of income tax returns.
    2. Unless you don’t submit an application along with your passport and income tax returns, you will not get visa.
    3. If you submit your application along with your passport and a copy of income tax returns, you not need visa.
    1. a and b
    2. a and c
    3. b and c
    4. None of these

    Answer: d

    Question 8.

    1. The judge remarked that not at all the accused were really guilty.
    2. The judged remarked that some of the accused were guilty while others were not.
    3. The judge remarked that all those who were accused were not really guilty.
    1. a and b
    2. a and c
    3. b and c
    4. All of the above

    Answer: d

    Directions: in each of the questions, four words are given of which two words are most nearly the same or opposite the meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and mark the number of the correct letter combination as your answer.

    Question 9. (A) affected (B) desolate (C) anxious (D) lonely

    1. B-D
    2. B-C
    3. C-D
    4. A-D

    Answer: a

    Question 10. (A) disruption (B) largesse (C) affection (D) meanness

    1. B-D
    2. B-C
    3. C-D
    4. A-C

    Answer: a

    Question 11. (A) awful (B) envious (C) pleasant (D) fair

    1. A-B
    2. A-C
    3. B-C
    4. B-D

    Answer: b

    Question 12. (A) serene (B) jealous (C) identical (D) calm

    1. A-B
    2. A-D
    3. A-C
    4. B-C

    Answer: b



Copyright © excellup 2014