English

Test Paper 6

Directions: In each of the following questions, you are given a sentence. A part of the sentence is underlined. This is followed by four ways of phrasing the underlined part. Select the version that bets rephrases the underlined part.

Question 1. Teacher and parents alike should realize that to say a particular child is better than the other is doing a great injustice to both the children.

  1. say a particular child is better than the other is doing a great justice to the former.
  2. say a particular child is better than the other is doing a great justice to both of them.
  3. say a particular child is better than the other is to do a great injustice to both the children.
  4. say a particular child is good than the other is doing a great injustice to both the children.

Answer: c

Explanation: Options a and b are saying contrary to what is said in the original statement. Option d is grammatically wrong. Hence, option c is the right answer.

Question 2. He sailed for New York on Monday, arriving there on Saturday for the much awaited inauguration of the new hospital.

  1. and arrived there on Saturday for the much-awaited inauguration of the new hospital.
  2. arriving there on Saturday for the inauguration of the much awaited new hospital
  3. arriving there for the inauguration of the much awaited new hospital on Saturday.
  4. and arrived here on Saturday for the long awaited inauguration of the new hospital.

Answer: a

Explanation: Options b and c change the meaning entirely; as if the hospital rather than inauguration was much awaited. Option d also changes the meaning. Hence, option a is the right answer.

Question 3. After trying to convince him for a long time, I realized that he was one of those people who never listen to reason.

  1. he was one of those people who never listen to reason.
  2. he was one of those people who never listen to reasoning
  3. he is one of those people who never listen to reason.
  4. he is one of those people who never listens to reason.

Answer: b

Explanation: Option a is same as given in the original sentence. Options c and d change the tense of the sentence. Hence, option b is the right answer.

Question 4. The number of children seeking admission to this college has risen sharply this year, even though it may be only temporarily.

  1. even though the rise may be only temporary.
  2. but it may be a temporary rise only
  3. but the rise may be only temporary.
  4. but such a rise may only be a short lived one.

Answer: c

Directions: Each of the following questions contains a small paragraph. Read the paragraph carefully and complete the give below each.

Question 5. The consumption of harmful drugs by the people can be prevented not only the banning their sale in the market but also by instructing users about their dangerous effects which they must understand for their safety. Also the drug addicts may be provided with proper medical facilities for their rehabilitation. This will help in scaling down the use of drugs.
The passage best supports the statement that consumption of harmful drugs:

  1. Is on increase in the society.
  2. Is due to lack of medical facilities.
  3. Can always be reduced.
  4. Can be eliminated with the help of banning their sale.

Answer: c

Question 6. The school has always been the most important means of transferring the wealth of tradition from one generation to the next. This applies today in an even higher degree than earlier because with developments in the economy, the family as bearer of tradition and education has become weakened.
This passage best supports the statement that for transferring the wealth of tradition from one generation to the next:

  1. There are means other than school.
  2. Economic development plays crucial role.
  3. Several different sources must be tried.
  4. Modern technology must be put to use.

Answer: a

Question 7. One of the important humanitarian by-products of technology is the greater dignity and value that it impairs to human labour. In a higher industrialized society, there is no essential difference between Brahmins and Dalit, Muslim and Hindu; they are equally useful and hence equally valuable, for in the industrial society individual productivity fixes the size of the pay cheque and this fixes social status.
The passage best supports the statement that:

  1. Technology decides individual’s social status
  2. Human labour has dignity and value.
  3. Castes and religions are man-made.
  4. All individuals, irrespective of estate and creed, are born equal.

Answer: a

Question 8. There is a shift in our economy from a manufacturing to a service orientation. The increase in service –sector will require the mangers to work more with people rather than with objects from the assembly line.
This passage best supports the statement that:

  1. Managers should have balanced mind.
  2. Interpersonal skills will become more important in the future work place.
  3. Assembly line will exist in service organizations.
  4. Manufacturing organization ignore importance of people.

Answer: b

Direction: In each of the questions below four sentences are given which are denoted by (A), (B), (C) and (D). By using all the four sentences you have to frame a meaningful paragraph Choose the correct order of the sentences from the four alternatives.

Question 9.

  1. acbd
  2. cabd
  3. acdb
  4. dbac

Answer: d

CORRECT PARAGRAPH: When you go bathing in a river or a pond, do you expect the water to be hot or cold? Cold, of course. You would be very surprised indeed to find it hot. And yet that was what I found when I visited North Island, the northern part of New Zealand.

Question 10.

  1. adbc
  2. cabd
  3. bdac
  4. dbac

Answer: d

CORRECT PARAGRAPH: It is often and one of the prime responsibilities of a manger is the training and development of his staff. This must be just as true as the responsibility for achieving his prescribed tasks. Because, if the manager’s subordinates are inefficient and are not helped to increase their efficiency and effectiveness, the task may not be achieved. If it is achieved it is at too great a cost, or at the risk of other effects, many of which are less obvious.

Question 11.

  1. abcd
  2. bcad
  3. bdac
  4. dbac

Answer: d

CORRECT PARAGRAPH: Till recently the Aryans were regarded as the earliest invaders of the land. It was thought that they came to a country which was uncivilized and barbarian. Modern research, however, has proved that there were invaders even before the Aryans poured into this land. They have evolved a civilization higher than that of the Aryan hordes who came in their wake.

Question 12.

  1. ABDC
  2. BADC
  3. ABCD
  4. BCDA

Answer: b

CORRECT PARAGRAPH: Two of the most prevalent provocative organizational dynamics of our time are the themes of participation and change. Organizations today are becoming increasingly populated by youthful, highly skilled, highly educated workers. These young, skilled and educated workers bring with them demands for a voice in the determination of their own organizational destiny- a chance to participate in those decisions which affect their organizational lives. These demands for participation are creating pressures for internal organizational change which are matched only by external environmental pressures for organizational change.



Copyright © excellup 2014