Ice Cream Man

RACHEL FIELD

When summer’s in the city,
And brick’s a blaze of heat,
The Ice-cream Man with his little cart
Goes trundling down the street.

यह कविता रैचेल फील्ड ने लिखी है। इस कविता में आइस क्रीम वाले के बारे में बताया गया है।

जब तेज गर्मी पड़ती है और ईंटें आग की तरह गर्म हो जाती हैं तब आइस क्रीम वाला अपना ठेला लेकर उसे गलियों में लुढ़काता हुआ आता है।



Beneath his round umbrella,
Oh, what a joyful sight,
To see him fill the cones with mounds
Of cooling brown and white
Vanilla, chocolate, strawberry,
Or chilly things to drink
From bottles full of frosty-fizz,
Green, orange, white, or pink.

उसकी गोल छतरी के नीचे देखने लायक नजारा होता है। वह आइस क्रीम कोन को ठंडे भूरे और सफेद रंगों की ढ़ेरियों से भरता है। वह कई फ्लेवर के आइसक्रीम कोन पर डालता है, जैसे कि वनीला, चॉकलेट और स्ट्राबेरी। उसके पास कई बोतलें भी होती हैं जिनमें हरे, नारंगी, सफेद या गुलाबी रंगों की ठंडी फिज्जी ड्रिंक भरी होती हैं।

His cart might be a flower bed,
Of roses and sweet peas,
The way the children cluster round
As thick as honeybees.

ऐसा लगता है कि उसका ठेला तरह तरह के फूलों से सजा हुआ है जिसके चारों ओर बच्चे मधुमक्खियों की तरह मंडराने लगते हैं।

Reading is Fun

Question 1: In which season is ice cream popular?

Answer: Summer Season

Question 2: Who feels joyful on seeing the Ice-cream Man?

Answer: Children feel joyful on seeing the Ice-cream Man.

Question 3: Name the different flavours of ice cream the Ice-cream Man has in his cart?

Answer: Vanilla, Chocolate and Strawberry

Question 4: What are the two things that the Ice-cream Man is selling?

Answer: The Ice-cream Man is selling ice cream and fizzy drinks.

Question 5: What is the ice-cream cart compared to in the poem?

Answer: Ice-cream cat is compared to a bed of flowers.


Let’s Write

Having an ice cream on a hot summer day is exciting and enjoyable.

Question 1: Write about some of the exciting and enjoyable things that one can do in the winter season.

Answer: Some exciting and enjoyable things that one can do in the winter season are as follows:

Question 2: List as many summer activities as you can.

Answer: Following is the list of summer activities:

Swimming, playing ludo, having ice-cream, flying kite, playing cricket

Question 3: Now group these activities into indoor and outdoor activities.

Answer: Indoor Activities: Playing Ludo, Having Ice-cream

Outdoor Activities: Swimming, Flying Kite, Playing Cricket

Let’s Listen

Question 1: Listen and tell the sounds that these words in the poem produce

(a) Cart

Answer: Khatar khatar

(b) Drinks

Answer: Fizz

Question 2: What are some of the different sounds you hear when the Ice-cream Man comes?

Answer: Sound of bell, sound of Ice-cream Man’s call, laughter of children, fizz of drinks

Find Out and Write a Report

Write a report on different brands of ice creams available in your area. You may use the following clues:

Answer:


Word Building

Question 1: Select the pairs which have rhyming words

(City Cart), (Heat Street), (Blows Goes), (Do Go), (Hard Yard), (Bowl Doll), (Cow So), (Label Table), (Sky My), (Play Obey), (Race Face), (Write Night)

Answer: (Heat Street), (Blows Goes), (Hard Yard), (Bowl Doll), (Label Table), (Sky My), (Play Obey), (Race Face), (Write Night)

Question 2: What do the following words describe in the poem?

(a) Joyful

Answer: Site of Ice-cream cart

(b) Little

Answer: Ice-cream cart

(c) Round

Answer: Umbrella

What are the describing words used in the poem for the following

(a) Mounds

Answer: Ice-cream

(b) Flavour

Answer: Vanilla, chocolate, strawberry

(c) Cluster

Answer: Children

Question 3: Have you ever eaten kulfi, the ice cream from North India?

The following sentences describe how it is served but they are not in the correct order. Write the correct number before each sentence.

Answer: The correct order is as follows:

  1. The kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher
  2. He scoops out the kulfi on a plate.
  3. He arranges some falooda around it.
  4. Then he pours some sweet syrup over it.


Copyright © excellup 2014