The Little Bully

यह कहानी एनिड ब्लायटन ने लिखी है।

यह कहानी हरि नाम के लड़के की है जिसे दूसरों को परेशान करने में मजा आता था। वह किसी को भी चिकोटी काट लेता था। कभी कभी वह दूसरों को पिन गड़ा देता था। वह इतनी जोर से चिकोटी काटता था कि अगला दर्द से बिलबिलाने लगे। बाकी बच्चे कभी कभी उससे बदला लेने की कोशिश करते थे लेकिन कोई भी उसके जितना जोर से चिकोटी नहीं काट पाता था। हर बच्चा हरि से दूर ही रहना पसंद करते था।

एक बार स्कूल की तरफ से पूरी क्लास पिकनिक के लिए गई। ट्रेन में सारे बच्चे एक दूसरे के पास बैठे थे ताकि मजे कर सकें। लेकिन हर किसी ने हरि से दूरी बना रखी थी।



जब वे समुद्र के किनारे पर पहुँचे तो बच्चे खेलने लगे। वहाँ भी हरि को अकेले एक कोने में बैठना पड़ा। जब लंच का समय आया तो सब बच्चे अपने अपने लंच बॉक्स खोलकर साथ में बैठे। लेकिन हरि को उनसे दूर अकेले बैठना पड़ा।

हरि मन ही मन खुश हो रहा था कि खाने की जो भी अच्छी अच्छी चीजें उसके पास थीं, उन्हें वह अकेले ही खाएगा। अभी उसने खाना शुरु भी नहीं किया था कि उसे एक अजीब से आवाज सुनाई दी। उसने देखा कि एक विशालकाय और भयानक दिखने वाला केंकड़ा उससे बातें कर रहा था। हरि ने अपना हाथ उसकी ओर बढ़ाया तो केंकड़े ने हाथ मिलाने की बजाय उसकी जोर से चिकोटी काट ली। अब केंकड़े के पंजे तो तेज चिमटों जैसे होते हैं। हरि बेचारा दर्द से कराह उठा। थोड़ी ही देर में अनेक केंकड़े, लॉब्स्टर और झींगे समुद्र से निकलकर उसकी तरफ बढ़ने लगे और उसे काट काटकर बुरी तरह जख्मी कर दिया।

जब हरि दर्द से बिलबिला रहा था तो केंकड़े ने कहा, “हमने तो सुना था कि तुम्हें इस खेल में बहुत मजा आता है।“


Reading is Fun

Question 1: Why did all the children hate Hari?

  1. Because he would not talk to anyone
  2. Because he always pinched them
  3. Because he loved stealing their food

Answer: (b) Because he always pinched them

Question 2: “Nobody took Hari’s hand. Nobody went near him. Nobody played with him.” This shows that Hari had

  1. Many friends
  2. Few friends
  3. No friends

Answer: (c) No friends

Question 3: Which of the following actions would make a friendly person? Write them down.

  1. Respecting other people
  2. Eating a small child’s tiffin
  3. Calling people rude names
  4. Pushing a smaller boy and making him cry.
  5. Being helpful to everyone
  6. Helping your classmates in school
  7. Mocking at friends and hurting their feelings
  8. Protecting a weaker person

Answer: (1), (5), (6), (8)

Vocabulary

Question 1: Find out words which are opposites of the words given below

  1. Smile
  2. Happy
  3. Quiet
  4. Strong
  5. Punish

Answer: (a) Scowl, (2) Miserable, (3) Noisy, (4) Weak, (5) Reward

Question 2: Hari was pinched till he was black and blue. Black and blue means

  1. Hari fell down in pain
  2. There were bruises on his body
  3. Hari painted himself in colours
  4. Hari had a black and blue shirt

Answer: (b) There were bruises on his body


Question 3: ‘I shan’t pinch anyone anymore.’ Shan’t means.

  1. Shall not
  2. Should
  3. Should not
  4. Will not

Answer: (a) Shall not

Question 4: Give the full forms of following

  1. Won’t
  2. Weren’t
  3. Wouldn’t
  4. Couldn’t

Answer: (a) Will not, (b) Were not, (c) Would not, (d) Could not

Question 5: A girl was sitting quietly beside him. Hari leapt to his feet, crying loudly.

The words quietly and loudly tell us how an action is being done.

(a) Find five more words ending in -ly which denote how something is done.

Answer: Funnily, Apparently, Jovially, Hastily, Coldly, Popularly

(b) Add -ly to following words:

Clear, merry, weary, double, dreary, bright, bad, fond

Answer: Clearly, Merrily, Wearily, Doubly, Drearily, Brightly, Badly, Fondly

Fun With Sounds

Question 1: Complete the blanks with rhyming words of the following:

Answer:

BruiseCruise
CreaturesFeatures
CarriageMarriage
TeachersPreachers
PrawnDrawn
VowedCowed

Question 2: Fill in the blanks with appropriate articles, like a, an or the

  1. Hari was ……………unpopular boy.
  2. The boys and girls went to …………..seaside for a picnic.
  3. He saw ………….big crab coming towards him.
  4. I found ……………empty bottle, floating in the water.
  5. ………………sea creatures ate his food.

Answer: (a) an, (b) the, (c) an, (d) the



Copyright © excellup 2014