My Elder Brother

यह नाटक प्रेमचंद द्वारा लिखी कहानी बड़े भाई साहब पर आधारित है। इस नाटक में दो भाई हैं। दोनों की उम्र में पाँच वर्ष का अंतर है। लेकिन बड़ा भाई अपने छोटे भाई मुन्ना से केवल तीन क्लास ही आगे पढ़ता है।

बड़ा भाई सारा दिन पढ़ता ही रहता है। उसके बावजूद वह पास नहीं कर पाता है और एक ही क्लास में अटका रहता है। छोटा भाई यानि मुन्ना सारा दिन खेलता रहता है। फिर भी मुन्ना हर साल पास कर जाता है।

धीरे धीरे मुन्ना आठवीं क्लास में पहुँच जाता है लेकिन बड़ा भाई अभी भी नवीं क्लास में ही है। मुन्ना को घमंड हो जाता है कि वह हर क्लास आसानी से पास कर लेता है। इस पर बड़े भाई का कहना है कि केवल पढ़ाई लिखाई से कुछ नहीं होता है। जीवन के अनुभव भी मायने रखते हैं। वह अपनी माँ का उदाहरण देता है जो पढ़ी लिखी नहीं है। वह अपने पिता का उदाहरण देता है जो केवल पाँचवीं क्लास तक पढ़े हैं। यह सुनकर मुन्ना अपने किए पर शर्मिंदा होता है।



Reading is Fun

Question 1: What are the things that Munna liked to do?

Answer: Munna likes to play all sorts of games and to fly kite.

Question 2: What did Bhaiya do all day?

Answer: Bhaiya studies throughout the day.

Question 3: Why was Munna not happy with the timetable that Bhaiya made for him?

Answer: There was no place for playing. So, Munna was not happy with the timetable that Bhaiya made for him.

Question 4: How do you think Munna felt when his brother was so strict with him? Why was Bhaiya so strict with him?

Answer: Munna felt bad when his brother was so strict with him. Bhaiya thought that taking care of Munna was his responsibility. So, he was strict with Munna.

Question 5: Whose character do you like more – Munna’s or Bhaiya’s? Why?

Answer: I like the character of Munna because he is carefree and enjoys life. He is smart enough to pass all his exams.


Creative Writing

Write a Letter to you friend or relative in another city telling him/her about activities/events in your school.

Answer:

Name and Address of Writer

Date

Dear Raju,

After a long time, I am writing a letter to you. I am excited about sharing very interesting things with you.

Summer vacations are coming and my teacher has planned various activities for the vacation. There will be an adventure camp for a full week in the school. There will be many exciting activities in the camp. I have heard that we will get to try our hands at Burma Bridge, obstacle racing, high jump, long jum and running through a muddy swamp.

I can hardly wait for the camp to start.

I will once again write all about the camp once it will be over. Till then, it is bye from me.

Yours Truly

Ankit

Comprehension

These questions are based on a passage given in the chapter.

Question 1: Why did Olivar live in the orphanage?

Answer: Oliver was a homeless boy. So, he lived in the orphanage.

Question 2: Who was Mr. Bumble?

Answer: Mr. Bumble was the caretaker of the orphanage.

Question 3: What meals were the boys given?

Answer: The boys were given bowls of watery soup for meal.

Question 4: What did Oliver say to Mr Bumble?

Answer: Oliver said to Mr Bumble that he wanted more of soup.

Question 5: The boys were given three meals a day. Then why were they always hungry?

  1. Because the soup they were given was never enough.
  2. Because they worked very hard all day long.
  3. Because the older boys drank up their soup.

Answer: (a) Because the soup they were given was never enough.


Let’s Write

Question 1: Fill in the blanks

Learn, learns, learned, has learned, teach, teaches, taught, has taught

  1. Will you …………..chess?
  2. Mr Sharma ……………..class VIII
  3. The students have …………..about road safety.
  4. My sister has ……………me how to ride a horse.
  5. I have …………….some the customs of India.
  6. I ……………how to cycle when I was just four years old.

Answer: (a) Teach, (b) Teaches, (c) Learned, (d) Has taught, (e) Learned, (f) Learned

Question 2: Choose the correct word and complete the paragraph.

All the class V students of our school ………..(a)………(were/was) gathering in front of the Principal’s office. They ………(b)………..(were/was) going for the inter-school race. The bus ………………(c)……….(arrive/arrived) and they ……(d)………(leave/left) for the stadium. The runners were ………(e)……….(taking/taken) to the starting point. The runners ……….(f)………(take/took) their positions. Sir ……….(blow/blew) the whistle. One student of our school ……….(g) ………(run/ran) fast and ………(h)…..(come/came) first. Everyone ……..(i)……..(do/did) their best and our school ……..(j)……..(won/wins) the trophy. Everyone …….(k)………(feel/felt) joyous.

Answer: (a) were, (b) were, (c) arrived, (d) left, (e) taken, (f) took, (g) ran, (h) came, (i) did, (j) won, (k) felt

Question 3: Read the following sentences:

Bhaiya has been studying in the same class for two years. (for a period of time)

Munna was flying kites since morning. (from a time in the past till the present)

Fill in the blanks using for or since

  1. I have lived in this house ………..I was a baby.
  2. This big jar has been in our family ………….many years.
  3. The old banyan tree in the village has been there ………..the last 200 years.
  4. Nobody has seen him …………yesterday.

Answer: (a) Since, (b) For, (c) For, (d) Since



Copyright © excellup 2014