Class 5 English

The Talkative Barber

Let’s Talk

Question 1: Did the Sultan enjoy the Barber’s talk? Why do you say so?

Answer: The Sultan was in a hurry and the Barber was taking too much time. So, the Sultan did not enjoy the Barber’s talk.

Question 2: Which part of the story did you find the funniest?

Answer: When the Barber starts proving him to be a quiet person.

Question 3: What are the things the Sultan gave to the Barber?

Answer: Gold coins and lot of food

Question 4: Do you think the Sultan was really very generous? Why do you say so?

Answer: The Sultan was planning for a feast for his friends. Sultan gave gold coins and lot of food to the Barber. So, it can be said that the Sultan was really generous.

Word Building

Question 1: Write the opposites of the following using un-, im-, dis-

Answer:

BelieveDisbelieve
ShavedUnshaved
PerfectImperfect
SatisfyDissatisfy
PoliteImpolite
RespectDisrespect
PureImpure
ExpectedUnexpected
ObedientDisobedient

Question 2: Fill in the blanks by adding un-, im- or dis- to the words given below.

Tidy, patient, kind, like, able, appear, possible

  1. The teacher got upset with Rani because her work was …………
  2. The dog was ………….climb the tree to chase the cat.
  3. I …………hot milk, I like it cold.
  4. It is …………..to cross the road during peak traffic hours.
  5. The magician waved his magic want and made the rabbit …………….
  6. The passenger became ……………when the train was late again.
  7. It is very …………to make fun of another person’s weaknesses.

Answer: (a) untidy, (b) dislike, (c) unable, (d) impossible, (e) disappear, (f) impatient, (g) unkind

Question 3: Notice the bold words in the sentence given below.

You ordered me to com, so I will not quit your house till I have shaved you.

While he was shaving me, he could not stop talking.

Now use the joining words given below to fill in the blanks.

If, or, till, where, unless, so, while

  1. Please wait with me …………the bus arrives.
  2. Do you like football …………cricket?
  3. My father packed my lunch ……….my mother combed my hair.
  4. We will reach on time …………we go by the car.
  5. Your speech cannot be heard by the audience …………you use a powerful mike.
  6. It was a beautiful day ………….they decided to go for a picinic.
  7. We went to the zoo ……….we saw many animals.

Answer: (a) till, (b) or, (c) while, (d) if, (e) unless, (f) where

Word Fun

Question 1: Look at the words given below. Write what you do when you are at a

Sit, drink, play, yell, dance, sing, serve, run, enjoy, buy, wave, shout, ride, greet, win, cheer, compete

(a) Feast

Answer: sit, drink, serve, enjoy

(b) Race

Answer: run, win, cheer, compete

(c) Cricket match

Answer: play, yell, run, enjoy, wave, shout

(d) Cinema

Answer: Sit, drink, enjoy

(e) Fair

Answer: yell, enjoy, wave, shout, ride, cheer

(f) Party

Answer: drink, dance, sing, enjoy, greet, cheer


Copyright © excellup 2014