Wonderful Waste

इस कहानी में केरल के एक मशहूर पकवान अवियल की खोज के बारे में बताया गया है।

एक बार त्रावणकोर के महाराज ने एक विशाल भोज का आयोजन किया था। भोज की तैयारी का अंदाजा लगाने के लिए वह राजसी रसोई में घूमने गए। महाराज ने देखा कि एक कोने में सब्जियों के बेकार हिस्से रखे हुए थे। जब रसोइए से पूछा गया तो पता चला कि वह उन्हें फेंक देगा। महाराज ने रसोइए से कहा कि सब्जियों के उन बेकार हिस्सों से कोई डिश बनाए। रसोइए ने बहुत बुद्धि लगाई और फिर एक पकवान बनाने में कामयाब हो गया। उसी पकवान का नाम अवियल पड़ा।

This is a story about accidental discovery of avial, a famous dish from Kerala.

The Maharaja of Travancore was on a survey of the kitchen. He saw vegetable waste lying in a corner. When asked, the cook said he was going to throw the waste. Maharaja asked the cook to make something useful from the waste. The cook tried to make a dish and that is how a new dish was born.



Reading is Fun

Question 1: What were the preparations in the palace for?

Answer: The preparations in the palace were for a grand dinner.

Question 2: Why did the Maharaja go into the kitchen in the afternoon?

Answer: Maharaja went into the kitchen to survey the work in the kitchen.

Question 3: What had the cook planned to do with the vegetable scraps?

Answer: The cook had planned to throw the vegetable scraps.

Question 4: Ingredients are the things that are used to make a dish. Select the ingredients of avail from following list:

Chillies, groundnut, wood, vegetable scraps, coconut, roasted peanuts, curd, pot, garlic, broken bangles, basket, curry leaves

Answer: Chillies, vegetable scraps, coconut, curd, garlic, curry leaves

Question 5: State where the following are True or False

  1. The king had ordered a dinner in the palace.
  2. No one had heard of or tasted avial before.
  3. The cook had planned to make another dish using the vegetable scraps.

Answer: (a) True, (b) True, (c) False


Question 6: A recipe is a list of directions to prepare a dish. The following sentences are not in order for preparing avial. Number them in the correct order.

Answer: Cut the vegetable scraps into long strips. → Wash and clean the mix of vegetable bits. → Grind some coconut, green chillies and garlic. → Whip some curd and mix it in. → Pour some coconut oil on top. → Decorate with curry leaves. → Avial is ready.

Question 7: Following are some things that children do after they reach home from school. Choose five things that you do when you reach home from school. Write them in order.

Pack school bag, Put away school bag, Have lunch, Read a story book, Chat with mummy about school, Sleep for a while, Wash up, Do the home work, Watch TV, Go to play, Change out of school uniform

Answer: Put away school bag, Change out of school uniform, Wash up, Chat with mummy about school, Have lunch, Do the home work, Go to play

Word Building

Question 1: Some words have more than one meaning.

For example: Point

Meaning: Noun – a dot in print or writing, full stop, decimal, the number you score in a game.

Verb – to show or call attention to something.

Look up the following words in the dictionary. They may have more than one meaning. List these meanings.

(a) Ground

Answer: We play football at a nearby ground. The plane was grounded for six months.

(b) Survey

Answer: The census department carries out survey of population.

(c) Scrap

Answer: There are lots of scraps in our backyard. The old warship was scrapped by the Navy.

(d) Sternly

Answer: The Maharaja looked sternly at the cook.

(e) Tempting

Answer: Colourful jalebis were looking tempting.


Question 2: Make new words by adding/dropping a few letters from the root word. Some are done for you.

Answer:

-ed-ing-er-est
PoundPoundedPoundingXX
TryTriedTryingXX
LargeXXLargerLargest
NewXXNewerNewest
TastyTestedTastingTastierTastiest
WiseXXWiserWisest
StareStaredStaringXX
CleanCleanedCleaningCleanerCleanest

Do any of these words use all the four endings?

Answer: Tasty and Clean

Find Out

Question 1: Name food that is made in your home

  1. For a feast/festival
  2. When you are unwell
  3. Everyday

Answer: (a) Pulao, (b) Khichdi, (c) Paratha

Question 2: Avial is a dish made in Kerala. Do you have similar dish in your state made from a mix of many vegetables?

Answer: There can be different answers from different students. One example can be Dalma from Odisha. This is dish made from a mix of many vegetables and pulses. The pulse and vegetable mix is boiled for cooking. After that, some spices are mixed and tempering with hot oil and some condiments is done to finish the dish.



Copyright © excellup 2014