Tissue

Extra Questions:

Question 1: Which of these plant parts would have apical meristem?

  1. Node of stem
  2. Internode of stem
  3. Tip of stem
  4. Inner part of stem

Answer: (c) Tip of Stem

Question 2: Which of these is an example of secondary growth?

  1. Growth of flower buds
  2. Growth of leaves
  3. Growth of new roots
  4. Increased thickness of stem

Answer: (d) Increased thickness of stem


Question 3: What is a tissue?

Answer: A group of similar or dissimilar cells which performs a specific task is called tissue.

Question 4: What do you understand by meristematic tissue?

Answer: Tissues which are found in the regions of plant growth are called meristematic tissue. The cells of meristematic tissue keep on dividing continuously.

Question 5: What is differentiation?

Answer: When the cells of a tissue attain a specialized function; the process is called differentiation.

Question 6: Which are the two main types of plant tissues?

Answer: Plant tissues are of two main types:


Question 7: What is the need of tissues for a living being?

Answer: In unicellular organisms; all the functions are performed by a single cell. Once an organism becomes complex; it is not possible for a single cell to perform all the functions. A division of labour is necessary to attain specialization of tasks. Formation of tissues results in specialization which increases the efficiency of a living being. Hence, complex living organisms need to make tissues.

Question 8: Write the name of permanent tissue has chlorophyll?

  1. Sclerenchyma
  2. Chlorenchyma
  3. Aerenchyma
  4. None of these

Answer: (b) Chlorenchyma

Question 9: The example of sclerenchyma is

  1. pea
  2. gram
  3. coconut
  4. wheat

Answer: (c) coconut


Question 10: In sclerenchyma tissue which substances responsible for make it strong and thickend?

  1. protein
  2. lipase
  3. lignin
  4. None of these

Answer: (c) Lignine

Question 11: The food transported from leaves to other parts of plants by.

  1. xylem
  2. phloem
  3. stem
  4. root

Answer: (b)Phloem

Question 12: Name types of simple tissue.

Answer: Parenchyma, collenchymas and sclerenchyma are the types of simple tissue.

Question 13: Which tissue makes up the husk of coconut?

Answer: Sclerenchyma makes up the husk of coconut.

Question 14: What is xylem?

Answer: Xylem is the type complex tissue which carry water and mineral in upwards direction.

Question 15: What are the constituents of phloem?

Answer: Sieve tubes, companion cells, phloem fibers and the phloem parenchyma are the constituents of phloem.

Question 16: How are simple tissues different from complex tissues in plant?

Answer: The simple tissues are made of one type of cells and complex tissues are made of one or more types of cells.

Question 17: What is the functions of the stomata?

Answer: Stomata helps in exchanging of the gases with the atmosphere and Transpiration also takes place through stomata.



Copyright © excellup 2014