Madam Rides the Bus Exercise Solution Class 10 English

Madam Rides Bus

Exercise Solution

Question 13: What was Valli’s deepest desire? Find the words and phrases in the story that tell you this.

Answer: Valli’s deepest desire was to enjoy a ride on the bus. Terms; like overwhelming desire’, ‘wistfully’, etc. show that Valli was desperate to ride the bus.


Question 14: How did Valli plan her bus ride? What did she find out about the bus, and how did she save up the fare?

Answer: Valli had to plan on two aspects. The first aspect was saving enough money to arrange for two-way fair. The second aspect was to give a slip to her mother because a child of her age would not be allowed to go all alone. She came to know about the distance of the town and total time of journey. She also gathered information about the fair.

Question 15: What kind of a person is Valli? To answer this question, pick out the following sentences from the text and fill in the blanks. The words you fill in are the clues to your answer.

  1. “Stop the bus! Stop the bus!” And a tiny hand was raised commandingly.
  2. “Yes, I simply have to go to town,” said Valli, still standing outside the bus.
  3. “There’s nobody here who is a child,” she said haughtily. “I’ve paid my thirty paise like everyone else.
  4. “Never mind,” she said, “I can get on by myself. You don’t have to help me. ”I’m not a child, I tell you,” she said haughtily.
  5. “You needn’t bother about me. I can take care of myself,” Valli said, turning her face toward the window and staring out.
  6. Then she turned to the conductor and said, “Well, sir, I hope to see you again.”

Answer: Valli appears to be a confident child. She does not like people making a fun at her or feeling pity at her because she is a child. She is very careful not to talk to strangers during her journey. She must have enjoyed her bus ride and may be planning for her next sojourn when her budget and time permit.


Question 16: Why does the conductor refer to Valli as ‘madam’?

Answer: The conductor is just trying to make fun at Valli because she is trying to behave like an adult. Many a time, we see small children trying to behave like adult and many of us enjoy this sight.

Question 17: Find the lines in the text which tell you that Valli was enjoying her ride on the bus.

Answer: Valli thoroughly enjoyed her ride. The way she was engrossed in the scenery outside the window shows that she was enjoying every moment of her ride. The most funny incident was of the cow running ahead of the bus. She also enjoyed the luxurious interiors of the bus.

Question 18: Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?

Answer: On her way back, Valli witnessed a horrific incidence. The cow which was playful during the onward journey had died in an accident. Valli felt very sad at the plight of the cow. Due to this, she did not like looking out of the window on her way back.

Question 19: What does Valli mean when she says, “I was just agreeing with what you said about things happening without our knowledge.”

Answer: While making this statement, Valli was trying to hide the fact about her bus ride. She was also feeling elated at making a successful attempt at her plan.

Question 20: The author describes the things that Valli sees from an eight-year-old’s point of view. Can you find evidence from the text for this statement?

Answer: There are many incidents which show the world from an eight-year-old’s perspective. For example; for an adult the fair of the bus may be peanuts, but for a small child it can be a fortune. Similarly, the way a child can enjoy as simple a thing as a six mile bus ride; can never be understood by most of the adults.


The Tale of Custard the Dragon

Meaning of Poem

There was a girl named Belinda who lived with a little black kitten, a little grey mouse, a little yellow dog and a real little dragon. She was a proud owner of a little red wagon.

The kitten was named as Ink, the mouse as Blink, the dog as Mustard and the dragon as Custard.

Custard the dragon had big shrap teeth, and his scales were full of spikes everywhere. Its mouth was like a fireplace and nose was like chimney of that fireplace. Its toes were like sharp daggers.

Belinda was as brave as a barrel full of bears. Bears are very stout and fearless animals. Ink and Blink were brave enough to chase a lion. Mustard was brave like an angry tiger. But Custard was a coward and always wanted to be in a safe nice cage.

Belinda used to tickle the dragon till it hurt. Ink, Blink, Mustard and Belinda used to make fun at the dragon for its cowardice.

Whenever, Custard cried for a nice safe cage then everybody else giggled and laughed at it.

They were enjoying the funny moment with Custard then they heard a nasty sound. They saw a pirate coming towards them. All of them shrieked in horror.

The pirate was looking really menacing. He was holding pistols in both hands, and a bright knife was held between his teeth. One of his legs was made of wood and his beard was horribly black. He was looking real dangerous.

Belinda paled out of fear and started crying for help. All his brave friends fled away from the scene. Mustard yelled and fled. Ink trickled down to the basement the way real ink trickles down to the bottom. Blink hid strategically in a mousehole.

But Custard jumped and snorted like a live engine. It started clashing its tail tinkling iron in dungeon. It clattered and squirmed its body and jumped at the pirate the way a robin jumps at a tasty worm for meal.

The pirate was astonished and gulped something from his pocket. Then he fired two bullets, but they proved useless. Ultimately the dragon gobbled up the pilot and finished him.

After the pirate was finished, everyone appreciated Custard in its own way. Belinda embraced him, Mustard licked him, Ink and Blink danced in happiness.

Then Mustard said that had it not been frightened it would have shown its bravery, similarly Ink and Blink also made tall claims about their bravery. Custard agreed with them that all of them were braver than him.

Belinda is still living in her little white house with her friends and her little red wagon. All except Custard still claim to be brave guys. Custard still cries for a nice safe cage.

OGDEN NASH



Copyright © excellup 2014