class ten social science civics political parties ncert solution

Political Parties

NCERT Solution

Match List I (organisations and struggles) with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

Answer:

List I List II
Congress Party United Progressive Alliance
Bharatiya Janata Party National Democratic Alliance
Communist Party of India (Marxist) Left Front
Telugu Desam Party State Party

Answer the following questions:

Question 1: State the various functions political parties perform in a democracy

Answer: Functions of political parties are as follows:

  1. Political parties contest elections
  2. They form and run governments
  3. A party which loses the election plays the role of the opposition
  4. Parties provide people access to government machinery and welfare schemes implemented by the government.
  5. Parties shape public opinion, formulate laws and make policies

Question 2: What are the various challenges faced by political parties?

Answer: The various challenges faced by political parties are as follows:

  1. Lack of internal democracy
  2. Dynastic succession
  3. Money and muscle power
  4. Being a meaningful choice

Question 3: Suggest some reforms to strengthen parties so that they perform their functions well?

Answer: Some suggestions for future reforms of political parties are as follows:

Question 4: What is a political party?

Answer: A political party is a group of people who come together to contest elections and hold power in the government.

Question 5: What are the characteristics of a political party?

Answer: Parties reflect fundamental political divisions in a society. Parties are about a part of the society and thus involve PARTISANSHIP. Thus a party is known by which part it stands for, which policies it supports and whose interests it upholds. A political party has three components, viz. leaders, active members and followers.

Question 6: A group of people who come together to contest elections and hold power in the government is called a _____________________.

Answer: Political Party


Question 7: Who among the following is the founder of the Bahujan Samaj Party?

  1. Kanshi Ram
  2. Sahu Maharaj
  3. B.R. Ambedker
  4. Jotiba Phule

Answer: (a) Kanshi Ram

Question 8: What is the guiding philosophy of the Bharatiya Janata Party?

  1. Bahujan Samaj
  2. Revolutionary democracy
  3. Integral humanism
  4. Modernity

Answer: (d) Modernity

Question 9: Consider the following statements on parties.

  1. Political parties do not enjoy much trust among the people.
  2. Parties are often rocked by scandals involving top party leaders.
  3. Parties are not necessary to run governments.

Which of the statements given above are correct?

  1. a, b, and c
  2. a and b
  3. b and c
  4. a and c

Answer: (ii) a and b



Copyright © excellup 2014