Solution for 10 Board 2020 Social Science Section A

Social Science

CBSE Board 2020

Section A

1 Mark Questions

Question 1: Name the customs union formed at the initiative of Prussia in 1834.

Answer: Zollverein

Question 2: Define the term Per Capita Income.

Answer: The total income of a country divided by the population is called the per capita income of that country.

OR

Define the term literacy rate.

Answer: The percentage of literate people in a population is called literacy rate of that population.


Question 3: Choose the incorrect option from the following:

List 1List 2
(a) Courier(1) Tertiary sector
(b) Fisherman(2) Primary sector
(c) Carpenter(3) Primary sector
(d) Banker(4) Tertiary sector

Answer: (c) Carpenter Primary Sector

Question 4: Which among the following issues currency notes on behalf of the Central Government?

  1. State Bank of India
  2. Reserve Bank of India
  3. Commercial Bank of India
  4. Union Bank of India

Answer: (b) Reserve Bank of India


Question 5: Write the temperature requirement of Maize crop.

Answer: 21° to 27° C

OR,

Write the amount of annual rainfall required for the cultivation of wheat.

Answer: 50 to 75 cm

Question 6: Business Process Outsourcing (BPO) is an example of ………………industry.

Answer: Information Technology

OR

Limestone, silica, alumina and gypsum are the raw materials of ………………industry.

Answer: Cement

Question 7: Correct the following statement and rewrite it:

Removing barriers of restrictions by the government is known as Globalisation.

Answer: Removing barriers of restrictions by the government is known as Liberalisation.

OR

International Monetary Fund (IMF) is an organization whose aim is to liberalise international trade.

Answer: International Monetary Fund (IMF) is an organization whose aim is to provide financial guidelines and advice to member countries in order to facilitate international trade.


Question 8: Suggest any one way to make political parties more responsive to the people’s need and demand.

Answer: People’s pressure and people’s participation can make political parties more responsive to people’s need and demand.

OR

Suggest any one way to promote the public participation in the Political Parties for enhancing the quality of democracy.

Answer: People should start taking a keen interest in participating in policies and activities of political parties.

Question 9: Suggest any one way to promote tourism in India.

Answer: Improve infrastructure for transport

Question 10: Who among the following wrote the Vande Mataram?

  1. Rabindranath Tagore
  2. Bankim Chandra Chattopadhyay
  3. Abanindranath Tagore
  4. Dwarkanath Tagore

Answer: (b) Bankim Chandra Chattopadhyay


Share


Tweet

Copyright © excellup 2014