Class 11 Business Studies

Social Responsibility & Ethics

NCERT Solution

MCQ Answers

Question 1: Social responsibility is

  • Same as legal responsibility
  • Broader than legal responsibility
  • Narrower than legal responsibility
  • None of them

    Answer: (b) Broader than legal responsibility

Question 2: If business is to operate in a society which is full of diverse and complicated problems, it may have

  • Little chance of success
  • Great chance of success
  • Little chance of failure
  • No relation with success or failure

    Answer: (a) Little chance of success

Question 3: Business people have the skills to solve

  • All social problems
  • Some social problems
  • No social problems
  • All economic problems

    Answer: (c) No social problems

Question 4: That an enterprise must behave as a good citizen is an example of its responsibility towards

  • Owners
  • Workers
  • Consumers
  • Community

    Answer: (d) Community

Question 5: Environmental protection can best be done by the efforts of

  • Business people
  • Government
  • Scientists
  • All the people

    Answer: (d) All the people

Question 6:Carbon monoxide emitted by automobiles directly contributes to

  • Water pollution
  • Noise pollution
  • Land pollution
  • Air pollution

    Answer: (d) Air pollution

Question 7: Which of the following can explain the need for pollution control?

  • Cost savings
  • Reduced risk of liability
  • Reduction of health hazards
  • All of them

    Answer: (d) All of them

Question 8: Which of the following is capable of doing maximum good to society?

  • Business success
  • Laws and regulations
  • Ethics
  • Professional management

    Answer: (c) Ethics

Question 9: Ethics is important for

  • Top management
  • Middle-level managers
  • Non-managerial employees
  • All of them

    Answer: (d) All of them

Question 10: Which of the following alone can ensure effective ethics programme in a business enterprise?

  • Publication of a code
  • Involvement of employees
  • Establishment of compliance mechanisms
  • None of them

    Answer: (b) Involvement of employees


MCQ

Short Answer Type

Long Answer Type