**Question 1:** Which is greater?

- 0.5 or 0.005
**Answer:**0.5 > 0.005 - 0.7 or 0.5
**Answer:**0.7 > 0.5 - 7 or 0.7
**Answer:**7 > 0.7 - 1.37 or 1.49
**Answer:**1.49 > 1.37 - 2.03 or 2.30
**Answer:**2.30 > 2.03 - 0.8 or 0.88
**Answer:**0.88 > 0.8

**Question 2:** Express as rupees using decimals:

(a) 7 paise

**Answer:** `7 paise = 7xx(1)/(100)=Rs. 0.07`

(b) 7 rupees 7 paise

**Answer:** `Rs. 7+7p=Rs. 7 + Rs. 7xx(1)/(100)`

`=Rs. 7+Rs. 0.07= Rs. 7.07`

(c) 77 rupees 77 paise

**Answer:** `Rs. 77 + 77p = Rs. 77+Rs. 77xx(1)/(100)`

`=Rs. 77+Rs. 0.77=Rs. 77.77`

(d) 50 paise

**Answer:** `50p=Rs. 50xx(1)/(100)=Rs. 0.5`

(e) 235 paise

**Answer:** `235p=Rs. 235xx(1)/(100)=Rs. 2.35`

**Question 3:** (i) Express 5 cm in metre and kilometer (ii) Express 35 mm in cm, m and km.

**Answer:** `5 cm = 5xx(1)/(100)m=0.05m`

`5 cm = 5xx(1)/(100000)km`

`=0.00005 km`

**Question 4:** Express the following in kilogram:

(a) 200 g

**Answer:** `200 g = (200)/(1000)kg=0.2kg`

(b) 3470 g

**Answer:** `3470g=(3470)/(1000)kg=3.47kg`

(c) 4 kg 8 g

**Answer:** `4kg+8g=4kg+(8)/(1000)kg`

`=4kg+0.008kg=4.008kg`

**Question 5:** Write the following decimal numbers in expanded form:

(a) 20.03

**Answer:** `2xx10+(3)/(100)`

(b) 2.03

**Answer:** `2xx1+(3)/(100)`

(c) 200.03

**Answer:** `2xx100+(3)/(100)`

(d) 2.034

**Answer:** `2xx1+(3)/(100)+(4)/(1000)`

**Question 6:** Write the place value of 2 in the following decimal numbers:

- 2.56
**Answer:**One - 21.37
**Answer:**Ten - 10.25
**Answer:**One tenth - 9.42
**Answer:**One hundredth - 63.352
**Answer:**One thousandth

**Question 7:** Dinesh went from place A to place B and from there to place C. A is 7.5 km from B and B is 12.7 km from C. Ayub went from place A to place D and from there to place C. D is 9.3 km from A and C is 11.8 km from D. Who travelled more and by how much?

**Answer:** Distance travelled by Dinesh `= 7.5 km + 12.7 km = 20.2 km`

Distance travelled by Ayub `= 9.3 km + 11.8 km = 21.1 km`

Now, `21.1 km – 20.2 km = 0.9 km`

Ayub travelled more by 0.9 km or 900 m

**Question 8:** Shyama bought 5 kg 300g apples and 3 kg 250 g mangoes. Sarala bought 4 kg 800 g oranges and 4 kg 150 g bananas. Who bought more fruits?

**Answer:** Total weight of fruits bought by Shyama `= 5.30 kg + 3.25 kg = 8.55 kg`

Total weight of fruits bought by Sarala `= 4.80 kg + 4.15 kg = 8.95 kg`

Now, `8.95 kg – 8.55 kg = 0.40 kg`

Sarala bought 400 g more fruits than Shyama.

**Question 9:** How much less is 28 km than 42.6 km?

**Answer:** `42.6 – 28 = 14.6` km

Copyright © excellup 2014