Changing Earth

Extra Questions

Match the following description and the term

Column IColumn II
(a) Hollow-like caves(1) Sea arches
(b) Roof of the cave(2) Sea cave
(c) Walls of the cave(3) Sea cliff
(d) Steep rocky coast(4) Stack

Answer: (a) 2, (b) 1, (c) 4, (d) 3


Match the following terms with their meanings

Column IColumn II
(a) Focus(1) the waves that radiate out in all direction during an earthquake
(b) Epicenter(2) place in the crust where the movement starts
(c) Seismic waves(3) place on the surface above the focus

Answer: (a) 2, (b) 3, (c)1


Fill in the blanks:

  1. ________ is the basis of the difference between exogenic and endogenic forces.

    Answer: Location where the force acts
  2. ________ is used for measuring earthquakes.

    Answer: Seismograph
  3. The raised banks of a river are called _________.

    Answer: levees
  4. Earthquake is measured on the ____ scale.

    Answer: Richter scale
  5. When fine and light sand is deposited in large areas it is called ______

    Answer: Loess
  6. Hollow like caves that are formed on the rocks are called _____.

    Answer: Sea caves
  7. An earthquake of _____ can be felt only a little.

    Answer: 2.0 or less
  8. The material carried by the glacier such as rocks big and small, sand and silt get deposited to form_____.

    Answer: Glacial moraines
  9. The hill-like structures in the desert are called ______.

    Answer: Sand dunes
  10. When only the walls are left on the rocks, _____ is formed

    Answer: stacks

Very Short Answer Type Questions

Define lithospheric plates.

Answer: The lithosphere is broken into a number of plates which are called the lithospheric plates.

What are the two main kinds of forces that act on the earth?

Answer: Endogenic forces and exogenic forces

What is the basis on which the movement of the earth is divided into two categories?

Answer: The forces which cause the movements.

Define volcano.

Answer: It is a vent / opening in the earth’s crust through which molten magma erupts suddenly.

Define earthquake.

Answer: The vibrations caused on the surface of the earth when the Lithospheric plates move are called earthquakes.

What are the three types of earthquake waves?

Answer: P waves or longitudinal waves, S waves or transverse waves and L waves or surface waves.

Define weathering.

Answer: The breaking up of rocks on the earth’s surface.

What are meanders?

Answer: Large bends formed by the river when it twists and turns on entering the plains.

What are the agents responsible for erosion?

Answer: Wind, water and ice.

What are sand dunes?

Answer: The hill-like structures in the desert when the sand falls and gets deposited when the wind stops blowing.

Pick the odd one: mushroom rocks, sand dunes, sea caves.

Answer: Sea caves



Copyright © excellup 2014