Natural Phenomena

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: As per convention, what is the charge on a glass rod when it is rubbed with silk cloth?

  1. Positive
  2. Negative
  3. Either 'a' or 'b'
  4. No charge

Answer: (a) Positive

Question 2: As per convention, what is the charge on silk cloth when a glass rod is rubbed with silk cloth?

  1. Positive
  2. Negative
  3. Either 'a' or 'b'
  4. No charge

Answer: (b) Negative


Question 3: Transfer of which atomic particle produces charge in a body?

  1. Neutron
  2. Proton
  3. Electron
  4. All of the above

Answer: (c) Electron

Question 4: Which state was hit by a powerful earthquake on 26th January 2001?

  1. Jammu Kashmir
  2. Assam
  3. Maharashtra
  4. Gujarat

Answer: (d) Gujarat

Question 5: A major tsunami occurred on 26th December 2004 in which ocean?

  1. Indian Ocean
  2. Pacific Ocean
  3. North Atlantic Ocean
  4. South Atlantic Ocean

Answer: (a) Indian Ocean


Very Short Answer Type Questions

Question 1: What is lightning?

Answer: The transfer of charge from clouds to the earth or from cloud to cloud is called lightning.

Question 2: What is electroscope?

Answer: Electroscope is a simple device which is used to test the presence of charge in an object.

Question 3: What do you understand by charging?

Answer: Acquiring a charge is called charging.

Question 4: What do you understand by discharging?

Answer: Losing the charge is called discharging.

Question 5: What is earthing?

Answer: Transfer of charge from a charged body to earth is called earthing.

Question 6: What is a lightning conductor?

Answer: This is a simple device which protects a building from being hit by lightning.

Question 7: What is an earthquake?

Answer: Sudden shaking of the earth; which lasts for a very short duration is called earthquake.

Question 8: What is tectonic plate?

Answer: The crust of the earth is composed of several pieces of landmass. These are called tectonic plates.

Question 9: What are seismic zones?

Answer: The boundaries of the tectonic plates are at high risk of earthquake. These boundaries are called seismic zones or fault zones.

Question 10: What is Richter scale?

Answer: This is a logarithmic scale which shows the intensity of an earthquake.



Copyright © excellup 2014