Class 8 English

Honeydew

Tsunami

Andaman & Nicobar Islands

Say whether the following are true or false

Question 1: Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law, and his brother-in-law in the tsunami.

Answer: It is true that Ignesious lost his wife. One of his children held his father-in-law’s hand and another kid his brother-in-law’s hand when they were last seen.

Question 2: Sanjeev made it to safety after the tsunami.

Answer: Sanjeev, the policeman could save himself as well as his family. But later when he jumped to save his friend’s wife he perished.

Question 3: Meghna was saved by a relief helicopter.

Answer: Meghna kept on floating on sea holding a wooden door. For two days helicopters hovering above did not even try to rescue her. She was swept to the shore by waves.


Question 4: Alma’s father realised that a tsunami was going to hit the island.

Answer: When Alma’s father saw sea water receding he could sense that it would return with greater fury. He alerted everyone and tried to take them to a safer place.

Question 5: Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to.

Answer: In an effort to save themselves Alma’s mother and aunts held on to a coconut tree. It was washed away and they too along with the tree.

Phuket

Question 1: Why did Tilly’s family come to Thailand?

Answer: Tilly’s family had come to Thailand to enjoy Christmas vacation.

Question 2: What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?

Answer: Tilly and her mother saw sea level rising slowly. The water was making large whirlpools with huge bubbles giving it a foamy appearance.


Question 3: Do you think Tilly’s mother was alarmed by them?

Answer: Tilly’s mother was not aware about tsunami, so was not alarmed. It was only after she saw fear on Tilly’s face that she could sense something dangerous was going to come.

Question 4: Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion?

Answer: Tilly’s geography teacher had shown a video of tsunami during geography class. The video showed the sea behaving in the same strange fashion.

Question 5: Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami?

Answer: Tilly’s family and others went inside their hotel rooms. The hotel was strong enough to withstand the onslaught of tsunami.

Question 6: How do you think her geography teacher felt when he heard about what Tilly had done in Phuket?

Answer: Her geography teacher must have felt proud for two reasons. Number one reason is the way Tilly alarmed fellow tourists and helped them save their lives. Number two reason is for a job well done. The teacher must have taught Tilly in such an engaging way that Tilly could remember her lessons and used that knowledge beneficially in real life situation.