CBSE Board 2020 Solution for Math for Class 10 Section A

CBSE Board 2020

Mathematics

Question Paper Solution

Section A

1 Mark Questions

Question 1: The point P on x-axis are equidistant from the points A(-1,0) and B(5,0) is

  1. (2, 0)
  2. (0, 2)
  3. (3, 0)
  4. (2, 2)

Answer: (a) (2, 0)


Question 2: The coordinates of the point which is reflection of point (-3, 5) in x-axis are

  1. (3, 5)
  2. (3, -5)
  3. (-3, -5)
  4. (-3, 5)

Answer: (c) (-3, -5)

Question 3: If the point P (6, 2) divides the line segment joining A (6, 5) and B (4, y) in the ratio 3 : 1, then the value of y is

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

Answer: (d) 1

Question 4: The sum of exponents of prime factors in the prim-factorisation of 196 is

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: (b) 4


Question 5: Euclid’s division Lemma states that for two positive integers a and b, there exists unique integer q and r satisfying `a=bq+r` and

  1. 0 < r < b
  2. 0 < r ≤ b
  3. 0 ≤ r < b
  4. 0 ≤ r ≤ b

Answer: (c) 0 ≤ r < b

Question 6: The zeroes of the polynomial `x^2-3x-m(m+3)` are

  1. m, m + 3
  2. –m, m + 3
  3. m, -(m + 3)
  4. –m, -(m + 3)

Answer: (b) –m, m + 3

Question 7: The value of k for which the system of linear equations `x+2y=3`, `5x+ky+7=0` is inconsistent is

  1. `-(14)/3`
  2. `2/5`
  3. 5
  4. 10

Answer: (d) 10


Question 8: The roots of the quadratic equation `x^2-0.04=0` are

  1. ± 0.2
  2. ± 0.02
  3. 0.4
  4. 2

Answer: (a) ± 0.2

Question 9: The common difference of the AP `1/p`, `(1-p)/p`, `(1-2p)/p`, ….. is

  1. 1
  2. `1/p`
  3. -1
  4. `-1/p`

Answer: (c) – 1

Question 10: The nth term of the AP a, 3a, 5a, ……… is

  1. na
  2. (2n -1)a
  3. (2n + 1)a
  4. 2na

Answer: (b) (2n -1)a



Copyright © excellup 2014