Reproduction

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

Question 1: What is reproduction?

Answer: The process by which an organism produces its offspring is called reproduction.

Question 2: What is sexual reproduction?

Answer: When two parents are involved in reproduction and gamete formation takes place, it is called sexual reproduction.

Question 3: What is asexual reproduction?

Answer: When a single parent is involved in reproduction and gamete formation does not happen, it is called asexual reproduction.

Question 4: What is fertilization?

Answer: Fusion of male and female gametes is called fertilization.

Question 5: What is conception?

Answer: Implantation of embryo in uterus is called conception.


Question 6: What is external fertilization?

Answer: When fertilization takes place outside the animal’s body, it is called external fertilization.

Question 7: What is internal fertilization?

Answer: When fertilization takes place inside the animal’s body, it is called internal fertilization.

Question 8: What is in-vitro fertilization?

Answer: When fertilization is carried out in laboratory, it is called in-vitro fertilization.

Question 9: What are oviparous animals?

Answer: Animals which lay eggs are called oviparous animals.

Question 10: What are viviparous animals?

Answer: Animals which give birth to young ones are called viviparous animals.


Short Answer Type Questions

Question 1: What is the difference between sexual and asexual reproduction?

Answer:

Sexual ReproductionAsexual Reproduction
Two parents are involved.A single parent is involved.
Gametes are formed.Gametes are not formed.
Fertilization takes place.Fertilization does not take place.
Examples: humans, frog, bird, etc.Examples: amoeba, hydra, sponge, etc.

Question 2: Briefly explain the structure of sperm.

Answer: A sperm is very small in size, and is unicellular. It is composed of a head, middle piece and a tail.

Question 3: What is an embryo?

Answer: When the zygote develops to a stage that differentiation into tissues is accomplished, this stage is called embryo.

Question 4: What is foetus?

Answer: When embryo starts resembling a human being, it is called foetus.

Question 5: Briefly explain in-vitro fertilization.

Answer: Any biological process carried out in laboratory is called in-vitro. Thus, fertilization carried out in laboratory is called in-vitro fertilization. After in-vitro fertilization, zygote is allowed to develop into a mass of cells and is then transferred into the uterus for subsequent development. Many women may fail to conceive due to certain problems. In-vitro fertilization helps such women to bear a child.

Question 6: Explain budding with the help of suitable example.

Answer: This method is seen in multicellular animals which are highly simple in structure. A small bud develops on the body. The bud develops and starts resembling its mother. After that, the bud gets detached from the mother’s body to begin life as a new individual. Examples: Hydra and sponges.

Question 7: Explain binary fission with the help of suitable example.

Answer: This method is seen in unicellular animals, e.g. amoeba. The cell of amoeba divided into two daughter cells. Each daughter cell becomes a new individual.

Question 8: Explain the steps from fertilization to child birth.

Answer: Conception and Child Birth: It takes place in the female reproductive system through following steps:



Copyright © excellup 2014