Reproduction

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: The gestation period in humans is of how much duration?

  1. 10 weeks
  2. 20 weeks
  3. 30 weeks
  4. 40 weeks

    Answer: (d) 40 weeks

Question 2: Which of the following organisms reproduces by binary fission?

  1. Hydra
  2. Sponge
  3. Amoeba
  4. Jellyfish

    Answer: (c) Amoeba

Question 3: How many daughter cells are produced after binary fission in amoeba?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

    Answer: (b) Two

Question 4: In humans, how many eggs are released by ovary every month?

  1. One
  2. Two
  3. Four
  4. Many

    Answer: (a) One

Question 5: Where does the fertilization take place in the female reproductive system?

  1. Uterus
  2. Fallopian tubes
  3. Ovary
  4. Testis

    Answer: (b) Fallopian tubes

Question 6: How much time it takes for formation of foetus in humans?

  1. Three weeks
  2. Six weeks
  3. Nine weeks
  4. Twelve weeks

    Answer: (c) Nine weeks

Question 7: Which of the following is a viviparous animal?

  1. Salmon
  2. Cobra
  3. Salamander
  4. Dolphin

    Answer: (d) Dolphin

Question 8: Which of the following shows external fertilization?

  1. Rohu
  2. Crocodile
  3. Tortoise
  4. Crow

    Answer: (a) Rohu

Question 9: What is the total number of uterus in a female?

  1. One
  2. Two
  3. Four
  4. Six

    Answer: (a) One


Copyright © excellup 2014