Minerals and Power Resources

NCERT Solution

Answer the following questions:

Question 1: Name any three common minerals used by you every day.

Answer: Iron, salt, bauxite

Question 2: What is an ore? Where are the ores of metallic minerals generally located?

Answer: A rock from which a particular mineral can be profitably extracted is called ore. The ores of metallic minerals are generally located in igneous rocks and metamorphic rocks.


Question 3: Name two regions rich in natural gas resources.

Answer: Krishna-Godavarai Delta and Bombay High

Question 4: Which sources of energy would you suggest for:

  1. Rural areas
  2. Coastals areas
  3. Arid regions

Answer: (a) Biogas (b) Tidal Energy (c) Solar Energy

Question 5: Give five ways in which you can save energy at home.

Answer: Following steps can be taken to save energy at home:

Tick the correct answer:

Question 1: Which one of the following is NOT a characteristic of minerals?

  1. They are created by natural processes.
  2. They have a definite chemical composition.
  3. They are inexhaustible.
  4. Their distribution is uneven.

    Answer: (c) They are inexhaustible

Question 2: Which one of the following is NOT a producer of mica?

  1. Jharkhand
  2. Rajasthan
  3. Karnataka
  4. Andhra Pradesh

    Answer: (c) Karnataka

Question 3: Which one of the following is a leading producer of copper in the world?

  1. Bolivia
  2. Chile
  3. Ghana
  4. Zimbabwe

    Answer: (b) Chile

Question 4: Which one of the following practices will NOT conserve LPG in your kitchen?

  1. Soaking the dal for some time before cooking it.
  2. Cooking food in a pressure cooker.
  3. Keeping the vegetables chopped before lighting the gas for cooking.
  4. Cooking food in an open pan kept on low flame.

    Answer: (d) Cooking food in an open pan kept on low flame

Give reasons
  1. Environmental aspects must be carefully looked into before building huge dams.

    Answer: Construction of a huge dam creates large scale destruction of natural vegetation and wildlife in those areas which get submerged. This is not good for the ecosystem. Hence, environmental aspects must be carefully looked into before building huge dams.
  2. Most industries are concentrated around coal mines.

    Answer: Coal is an important source of energy and hence most of the industries are located around coal mines.
  3. Petroleum is referred to as “black gold”.

    Answer: Petroleum is black in colour and is a valuable resource for the industry. Hence it is also known as “Black Gold”.
  4. Quarrying can become a major environmental concern.

    Answer: Quarrying creates many problems. Fine dust particles spread in air around a quarrying site. Dust particles from quarry can cause respiratory problems. Quarrying also destroys natural vegetation and thus the home of many wild animals.
Distinguish between the followings

Question 1: Conventional and non conventional sources of energy

Answer: Conventional energy sources have been in common use since a long time, while non-conventional energy sources have recently come into use.

Question 2: Biogas and natural gas

Answer: Biogas is obtained by decomposition of organic waste, while natural gas is found along with petroleum.

Question 3: Ferrous and nonferrous minerals

Answer: Ferrous minerals contain iron ore, while non-ferrous minerals do not contain iron ore.

Question 4: Metallic and nonmetallic minerals

Answer: Metals are present in metallic minerals, while they are absent in non-metallic minerals.



Copyright © excellup 2014