Data Interpretation

Test Paper 1

Directions (1-5): In each of the problem, two statements containing certain data follow a question. Determine whether the data provided by the statements are sufficient to answer the question. Choose the correct answer based upon the statements, data, your knowledge of mathematics, and your familiarity with everyday facts.

Make your answers as:

  1. If statement (A) by itself is sufficient to answer the question, but statement (B) itself is not;
  2. If statement (A) and (B) taken together are sufficient to answer the question, even though neither of the statement by itself is sufficient;
  3. If statement (B) by itself is sufficient to answer the question, but statement (A) itself is not;
  4. If either statement by itself is sufficient to answer the question.

Question 1. Does rectangle A has greatest perimeter than rectangle B?

(A)The length of the side of rectangle A is twice the length of a side of rectangle B.
(B)The area of rectangle A is twice the area of rectangle B.

Answer: c

Explanation: Statement A gives comparison of just one side of the rectangles. We need to know about remaining side as well to compare the perimeter. Statement B shows comparison between areas. So, we can easily infer that perimeter of rectangle A is greater than that of rectangle B.

Question 2. If there is an average of 250 words on each page, how many pages can Michael read in each hour?

x(A) There is an average of 25 ten-word lines on each page.
(B)Michael can read 30 ten-word lines per minutes.

Answer: c

Explanation: Even if statement A is not there, we can easily find the answer with the help of statement B. But it is not possible to find answer if only statement A is present. Hence, option c is the right answer.

Question 3. If he did not stop along the way, what speed did Bill average on his 3 hour trip?

(A) He travelled a total of 120 miles.
(B) He travelled half the distance at 30 miles per hour and half the distance at 60 miles per hour.

Answer: d

Explanation: We can calculate average speed from data in either of the two statements.

Question 4. On a certain construction crew there are 3 carpenters for every 2 painters. What per cent of the entire crew are carpenters or painters?

(A)Eighteen per cent of the crew are carpenters.
(B)Twelve per cent of the crew are painters.

Answer: d

Explanation: We can easily find the percentage of carpenter/painter by using information in either of the statements.

Question 5. Are of least 20 per cent of the people in the city H who are 30 years old or older are bilingual?

(A)In city H, 30 per cent of the population is at least 30 years old.
(B)In city H, of the population 30years old or older, 18 per cent of the women and 17 per cent of the men are bilingual.

Answer: b

Directions (6-10): The forecast of the World and Asian Energy demand for the year 2005, 2010 and 2020 are given in the table. The demand is given in millions barrels per day crude oil equivalent:

200520102020
WorldAsiaWorldAsiaWorldAsia
Petroleum56.08.086.011.5108.018.0
Natural Gas38.01.567.02.596.04.5
Solid Fuels46.06.054.013.067.015.4
Nuclear8.02.09.04.812.05.5
Hydropower12.01.514.02.217.04.6
Total160.019.0230.034.0300.048.0

Question 6. Which is the fuel whose proportion in the total energy demands will increase continuously over the period 2005-2020 in Asia?

  1. Natural Gas
  2. Both Natural gas and Hydropower
  3. Hydropower
  4. None of these

Answer: a

Explanation: Percentage of natural gas in 2005 = (1.5/160) × 100 = 0.9%
Percentage of natural gas in 2010 = (2.5/230) × 100 = 1.08%
Percentage of natural gas in 2020 = (4.5/300) × 100 = 1.5%
Percentage of hydropower in 2005 = (1.5/160) × 100 = 0.9%
Percentage of hydropower in 2010 = (2.2/230) × 100 = 0.9%
Percentage of hydropower in 2020 = (4.6/300) × 100 = 1.53%

Question 7. Which is the fuel whose proportion in the total energy demand will remain unaltered from 2005 to 2010 in Asia?

  1. Petroleum
  2. Solid fuel
  3. Natural Gas
  4. Nuclear

Answer: a

Explanation: Percentage of petroleum in 2005 = (8/160) × 100 = 5%
Percentage of petroleum in 2010 = (11.5/230) × 100 = 5%

Question 8. For which source of energy is the demand in 2020 as a ratio of demand in 2005 in the Asian region the greatest?

  1. Natural Gas
  2. Nuclear
  3. Solid fuel
  4. Hydropower

Answer: d

Explanation: Ratio for natural gas = 4.5/1.5 = 3
Ratio for nuclear = 5.5/2 < 3
Ratio for solid fuel = 15.4/6 < 3
Ratio for hydropower = 4.6/1.5 > 3

Question 9. Which is the fuel for which demand in the rest of the world (excluding Asia) as a proportion of total energy demand of the world (including Asia) shows continuous decrease over the period?

  1. Solid fuel and Natural Gas
  2. Hydropower and Petroleum
  3. Solid fuel and Hydropower
  4. None of these

Answer: b

Explanation: Rest of the world solid fuel and natural gas in 2005 = 46 + 38 – (6 + 1.5) = 84 – 7.5 = 76.5
Percentage of total demand = (76.5/160) × 100 = 47.8%
Rest of the world solid fuel and natural gas in 2010 = 67 + 54 – (1.5 + 2.5) = 121 – 4 = 117
Percentage of total demand = (117/230) × 100 = 50.87%
Rest of the world solid fuel and natural gas in 2020 = 67 + 96 – (15.4 + 4.5) = 163 – 19.9 = 143.1
Percentage of total demand = (143.1/300) × 100 = 47.7%
Rest of the world hydropower and petroleum in 2005 = 56 + 12 – (6 + 1.5) = 68 – 7.5 = 61.5
Percentage of total demand = (61.5/160) × 100 = 38.4%
Rest of the world hydropower and petroleum in 2010 = 86 + 14 – (11.5 + 2.2) = 100 – 13.7 = 86.3
Percentage of total demand = (86.3/230) × 100 = 37.5
Rest of the world hydropower and petroleum in 2020 = 108 + 17 – (18 + 4.6) = 125 – 22.6 = 102.4
Percentage of total demand = (102.4/300) × 100 = 34.1%
Hence, option b is the right answer.

Question 10. Over 2005-2020, which two fuels meet more than 60 per cent of the total energy demand of the World and Asia both?

  1. Nuclear and Hydropower
  2. Nuclear and Hydropower
  3. Hydropower and Solid fuel
  4. None of these

Answer: d

Explanation: A cursory glance at the table shows that petroleum and solid fuels meet this criterion.

Next




Copyright © excellup 2014