Sorting Materials into Groups

NCERT Solution

State whether the statements given below are True or false
  1. Stone is transparent, while glass is opaque.
  2. A notebook has luster, while eraser does not.
  3. Chalk dissolves in water.
  4. A piece of wood floats on water.
  5. Oil mixes with water.
  6. Sand settles down in the water.
  7. Vinegar dissolves in water.

Answer: 1 False, 2 False, 3 False, 4 True, 5 False, 6 True, 7 True


Chapter List


Answer the following questions

Question 1: Name the objects which can be made from iron and wood.

Answer: Wooden items: window, door, sofa, chair, etc.

Iron items: Car, truck, bridge, utensil, grill, etc.

Question 2: Select those objects from the following which shine.

Glass bowl, plastic toy, steel spoon, cotton shirt.

Answer: Glass bowl and steel spoon

Question 3: List all items known to you that float on water. Check and see if they will float on an oil or kerosene.

Answer: Items; like wood, cork, Styrofoam, etc. float on water as well as on oil.

Question 4: Name two materials which are soluble in water.

Answer: Sugar and salt.

Question 5: Name two transparent and two opaque materials.

Answer: Glass, acrylic sheet are transparent materials, while stone and wood are opaque materials.

Question 6: What are metals?

Answer: The substance which is hard, has luster and is good conductor of heat and electricity is called metal.

Question 7: What is transparent material?

Answer: The material which allows light to pass through it is called transparent materials.

Question 8: Match the objects given below with the materials from which they could be made. Remember, an object could be made from more than one material and a given material could be used for making many objects.

Answer:

ObjectsMaterials
BooksPaper
ChairWood, plastic
ToyPlastic, wood, paper
ShoesLeather, plastic

Answer the following questions

Question 9: Given below are names of some objects and materials.

Water, basketball, orange, sugar, globe, apple and earthen pitcher.

Group them as:

  1. Round shaped and other shapes.

    Answer: Round-shaped: Basketball, orange, globe and earthen pitcher.
  2. Eatables and non eatables

    Answer: Eatables: Water, orange, sugar and apple.

    Non-eatables: Basketball, globe and earthen pitcher.

Question 10: Find the odd one out from the following.

  1. Chair, bed, table, baby, cupboard

    Answer: Baby is a living being, while others are non-living.
  2. Rose, jasmine, Boat, Marigold, Lotus.

    Answer: Boat is a mode of transport, while others are flowers.
  3. Aluminium, iron, copper, silver, sand.

    Answer: Sand is non-metal, while others are metals.
  4. Sugar, Salt, sand, copper sulphate.

    Answer: Sand is insoluble in water, while others are soluble in water.


Copyright © excellup 2014