Control & Coordination

NCERT Exemplar Problems

MCQs Part 2

Question 11: The main function of abscissic acid in plants is to

  1. Increase the length of cells
  2. Promote cell division
  3. Inhibit growth
  4. Promote growth of stem
    Answer: (c) Inhibit growth



Question 12: Which of the following is not associated with growth of plant?

  1. Auxin
  2. Gibberellins
  3. Cytokinins
  4. Abscissic acid
    Answer: (d) Abscissic acid

Question 13: Iodine is necessary for the synthesis of which hormone?

  1. Adrenaline
  2. Thyroxin
  3. Auxin
  4. Insulin
    Answer: (b) Thyroxine

Question 14: Choose the incorrect statement about insulin

  1. It is produced from pancreas
  2. It regulates growth and development of the body
  3. It regulates blood sugar level
  4. Insufficient secretion of insulin will cause diabetes
    Answer: (b) It regulates growth and development of the body



Question 15: Select the mis-matched pair

  1. Adrenaline: Pituitary gland
  2. Testosterone: Testes
  3. Estrogen: Ovary
  4. Thyroxin: Thyroid gland
    Answer: (a) Adrenaline: Pituitary gland

Question 16: The shape of guard cells changes due to change in the

  1. Protein composition of cells
  2. Temperature of cells
  3. Amount of water in cells
  4. Position of nucleus in the cells
    Answer: (c) Amount of water in cells

Question 17: The growth of tendril in pea plants is due to

  1. Effect of light
  2. Effect of gravity
  3. Rapid cell divisions in tendrillar cells that are away from the support
  4. Rapid cell divisions in tendrillar cells in contact with the support
    Answer: (c) Rapid cell divisions in tendrillar cells that are away from the support



Question 18: The growth of pollen tubes towards ovules is due to

  1. Hydrotropism
  2. Chemotropism
  3. Geotropism
  4. Phototropism
    Answer: (b) Chemotropism

Question 19: The movement of sunflower in accordance with the path of sun is due to

  1. Phototropism
  2. Geotropism
  3. Chemotropism
  4. Hydrotropism
    Answer: (a) Phototropism





Copyright © excellup 2014