Class 11 Business Studies

Forms of Business Organisation

NCERT Solution

MCQ Answer

Question 1: The structure in which there is separation of ownership and management is called

  • Sole proprietorship
  • Partnership
  • Company
  • All business organizations

    Answer: (c) Company

Question 2: The karta in Joint Hindu family business has

  • Limited liability
  • Unlimited liability
  • No liability for debts
  • Joint liability

    Answer: (b) Unlimited liability

Question 3: In a cooperative society the principle followed is

  • One share one vote
  • One man one vote
  • No vote
  • Multiple votes

    Answer: (b) One man one vote

Question 4: The board of directors of a joint stock company is elected by

  • General public
  • Government bodies
  • Shareholders
  • Employees

    Answer: (c) Shareholders

Question 5: The maximum number of partners allowed in the banking business are

  • Twenty
  • Ten
  • No limit
  • Two

    Answer: (b) Ten

Question 6: Profits do not have to be shared. This statement refers to

  • Partnership
  • Joint Hindu family business
  • Sole proprietorship
  • Company

    Answer: (c) Sole proprietorship

Quesiton 7: The capital of a company is divided into number of parts each one of which are called

  • Dividend
  • Profit
  • Interest
  • Share

    Answer: (d) Share

Question 8: The Head of the joint Hindu family business is called

  • Proprietor
  • Director
  • Karta
  • Manager

    Answer: (c) Karta

Question 9: Provision of residential accommodation to the members at reasonable rates is the objective of

  • Producer’s cooperative
  • Consumer’s cooperative
  • Housing cooperative
  • Credit cooperative

    Answer: (c) Housing cooperative

Question 10: A partner whose association with the firm is unknown to the general public is called

  • Active partner
  • Sleeping partner
  • Nominal partner
  • Secret partner

    Answer: (d) Secret partner


MCQ

Short Answer Type

Long Answer Type