Solution for 10 Board 2020 Social Science Section A Part 2

Social Science

CBSE Board 2020

Section A Part 2

1 Mark Questions

Question 11: Read the features of a soil given below and name the related soil.

  1. It consists of properties of sand, silt and clay.
  2. It is described on the basis of age.
  3. It is very fertile.

Answer: Alluvial soil


Question 12: In the question given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option:

Assertion (A): Democracy is a legitimate government.

Reason (R): Regular, free and fair elections are the spirit of democracy.

Options:

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Question 13: Which one of the following was NOT the reason for the popularity of scientific ideas among the common people in eighteenth century Europe?

  1. Printing of ideas of Isaac Newton
  2. Development of printing press
  3. Interest of people in Science and reason
  4. Traditional aristocratic groups supported it.

Answer: (d) Traditional aristocratic groups supported it

Question 14: Name the two hostile groups of Second World War.

Answer: Axis Power and Allied Power

OR

Name the two industrialists of Bombay who built huge industrial empires during nineteenth century.

Answer: Dinshaw Petit and Jamsetjee Nusserwanjee Tata


Question 15: Which among the following best signifies the idea of liberal nationalism of nineteenth century Europe?

  1. Emphasis on social justice
  2. State planned socio-economic system
  3. Freedom of individual and equality before law
  4. Supremacy of Sate oriented nationalism

Answer: (c) Freedom of individual and equality before law

Question 16: “When France sneezes, the rest of Europe catches cold”. Who among the following said this popular line?

  1. Guiseppe Mazzini
  2. Matternich
  3. Otto Van Bismarck
  4. Guiseppe Garibaldi

Answer: (b) Matternich

Question 17: Certain events are given below. Choose the appropriate chronological order:

  1. Coming of Simon Commission to India
  2. Demand of Purna Swaraj in Lahore Session of INC
  3. Government of India Act, 1919
  4. Champaran Satyagraha

Choose the correct option:

  1. 3-2-4-1
  2. 1-2-4-3
  3. 2-3-1-4
  4. 4-3-1-2

Answer: (d) 4-3-1-2


Question 18: Complete the following table with appropriate terms in places of A and B

Means of Transportation
LandAirWater
RoadwaysInland waterwaysDomestic
RailwaysB-?International
A?

Answer: (A) Pipelines (b) Overseas

Question 19: Read the following information and write a single term for it.

The Constitution of India provides freedom to profess and practice any religion to all its citizens. The Constitution of India prohibits discrimination on religious grounds.

Answer: Secularism

Question 20: Consider the following statements regarding language policy of Indian federation.

  1. Hindi was identified as the official language.
  2. Besides Hindi, there are 21 other languages recognized as scheduled languages.
  3. English can be used along with Hindi for official purpose.

Choose the right option from the following:

  1. 1 and 3
  2. 1 and 2
  3. Only 1
  4. 1, 2 and 3

Answer: (d) 1, 2 and 3


Share


Tweet

Copyright © excellup 2014