Who will be Ningthou?

यह कहानी इंदिरा मुखर्जी ने लिखी है।

मणिपुर के कांगलीपाक में एक राजा और रानी रहते थे। वह अपनी प्रजा से बहुत प्यार करते थे। वे अपने राज्य के पशु पक्षियों और पेड़ों से भी प्यार करते थे। इसलिए कांगलीपाक के लोग बहुत खुश रहते थे।

राजा के तीन बेटे थे और एक बेटी थी।

राजा की उम्र बढ़ रही थी। इसलिए उसने भविष्य के राजा के बारे में सोचना शुरु किया। परिपाटी के अनुसार राजा का सबसे बड़ा बेटा राजा बनता था। लेकिन इस बार राजा ने कहा कि जो अपने आप को इस लायक साबित करेगा वही राजा बनेगा।



तय समय पर राजा के तीनों बेटों के बीच प्रतिस्पर्धा हुई। घुड़सवारी के रेस में तीनों बेटों ने एक साथ रेस पूरी की। उसके बाद बड़े बेटे ने एक तीर से एक बरगद के पेड़ को छेद दिया और फिर उस छेद से होकर घोड़े के साथ आर पार हो गया।

दूसरे बेटा घोडे पर सवार हुआ और उस पेड़ के ऊपर से छलांग लगा दिया। तीसरे बेटे ने तीर से पेड़ उखाड़ दिया और राजा के कदमों में गिरा दिया।

यह सब देखकर राजा की बेटी ने पेड़ को देखकर बहुत दुख जाहिर किया।

राजा ने काहा की कांगलीपाक में पशु पक्षियों और पेड़ों का सही खयाल रखने वाला ही राजा बन सकता है। इसलिए राजा की बेटी को भविष्य की रानी बना दिया गया।


Reading is Fun

Question 1: Name the place in Manipur where the Ningthou and Leima ruled.

Answer: Kangliepak

Question 2: Why did the people of Kangleipak love their king and queen?

Answer: Every person and animal of Kangleipak was happy with the king and the quee. So, the people of Kangleipak loved their king and queen.

Question 3: Why did the Ningthou want to choose a future king?

Answer: The present king was growing old. So, he wanted to choose a future king.

Question 4: How did the king want to select their future king?

Answer: The king wanted to hold a contest and the winner was to be made the future king.

Question 5: What kind of child was Sanatombi?

Answer: Sanatombi was compassionate and caring.

Question 6: Have you ever seen and animal or a bird in pain? What did you do?

Answer: One day, a stray dog was hit by a bike. The dog injured its leg and was in great pain. I brought bandages and medicines and gave first aid to the dog.

Let’s Listen and Talk

Question 1: Where is Manipur on the map of India?

Answer: In the north-eastern part

Question 2: What language do the people of Manipur speak? (a) Assamese (b) Maithailon (iii) Mizo

Answer: Maithailon

Question 3: Who do you think should have been made the future king?

(a) Why do you think so?

Answer: Sanatombi is compassionate to everyone, even to animals and trees. So, she should be made the future queen.

(b) Who was made the future queen and why?

Answer: Sanatombi showed compassion towards the dead tree. So, she was made the future queen.


Question 4: Write the meanings of the following in English

(a) Tunggi Ningthou

Answer: Future King

(b) Thouro Thouro

Answer: Bravo Bravo

(c) Phajei Phajei

Answer: Wonderful Wonderful

(d) Shagol thauba nupa

Answer: Such fine horsemen

Question 5: Fill in the correct word in the blanks and complete the story

  1. In a forest, there ………….(live/lives/lived) a goblin named cruel.
  2. One day, he ……………(meet/met/meets) an old man wandering in the forest.
  3. Immediately, Cruel …………….(leap/leaps/leapt) on to the old man’s shoulders and …………….(order/orders/ordered) him, “Let’s go. Move fast.”
  4. The frightened old man ……………..(obey/obeys/obeyed) the nasty goblin and ………….(walk/walks/walked) on.
  5. As they ………….(move/moves/moved) on, he ………….(notice/notices/noticed) that the goblin’s feet were very tender.
  6. The old man ……………(ask/asks/asked) Cruel, “Sir, how are your feet so soft and tender?”
  7. Cruel ………….(reply/replies/replied) “I have taken a vow that I will not touch the ground with my feet, till I wash them.”
  8. They soon ……..(come/comes/came) to a pool. The goblin …………..(instruct/instructs/instructed) the old man to wait for him while he ………………(enter/enters/entered) the pool.
  9. The old man ………(think/thinks/thought) to himself, “Now that the goblin has wet his feet, he does not need me.
  10. Let me run for my life or he will surely eat me up.” So he ……………..(run/runs/ran) off.

Answer: (a) lived, (b) met, (c) leapt, ordered, (d) obeyed, walked, (e) moved, noticed, (f) asked, (g) replied, (h) came, instructed, entered, (i) thought, (j) ran



Copyright © excellup 2014