Nobody’s Friend

Enid Blyton

She had some sweets that she wouldn’t share
She had a book that she wouldn’t lend
She wouldn’t let anyone play with her doll
She’s nobody’s friend.

यह कविता एनिड ब्लायटन ने लिखी है। इस स्टैंजा में एक लड़की के बारे में लिखा गया है। इस लड़की के पास कुछ मिठाइयाँ जिसे वह अकेले ही खाएगी। उसके पास एक किताब है जो वह किसी और को नहीं देगी। वह अपनी गुड़िया से भी किसी को खेलने नहीं देगी। क्योंकि यह लड़की किसी को दोस्त बनाना नहीं चाहती है।



He had some toffee, and ate every bit
He had a tricyce he wouldn’t lend
He never let anyone play with his train
He’s nobody’s friend.

एक लड़का है। उसके पास कुछ टॉफी हैं, जिन्हें वह अकेले ही खाएगा। वह अपनी तिपहिया साइकिल किसी को चलाने नहीं देगा। वह अपनी खिलौना रेलगाड़ी से भी किसी को खेलने नहीं देगा। यह लड़का भी किसी को दोस्त बनाना नहीं चाहता है।v

But I’ll share all of my sweets with you
My ball and my books and my games I will lend
Here’s half my apple and half my cake
I’m your friend.

एक लड़का है जो अपनी सारी मिठाइयाँ दूसरों से मिल बाँटकर खाएगा। वह अपनी गेंद, किताबें और खिलौने हर किसी के साथ शेयर करेगा। वह अपनी सेब और केक में से भी आधा आधा किसी और के साथ बाँटेगा। यह लड़का हर किसी से दोस्ती करना चाहता है।


Reading is Fun

Question 1: What are the things the girl does not want to share?

Answer: The girl does not want to share her sweets, books and doll.

Question 2: Did the boy share his toffee and tricycle with others?

Answer: No, the boy does not share his toffee and tricycle with others.

Question 3: Why are the two children nobody’s friends?

Answer: The two children do not want to share their things with anyone. They want to enjoy everything all alone. So, they are nobody’s friends.

Question 4: What does the child in the last stanza want to share?

Answer: The child in the last stanza wants to share his sweets, books, games, half an apple and half a cake.

Let’s Talk

Question 1: Do you like to share your favourite food or toys with others? Why?

Answer: Yes, I always share my food and toys with others. I share chips and cookies with my classmates. I do so because I want to make friends.

Question 2: Who is your best friend? Can you describe him/her?

Answer: Sneha is my best friend. She is funny and talkative. She is full of energy and can play with me for hours.

Question 3: Suppose you and your friends were very thirsty and there was only one glass of water. What would you do?

Answer: We will share the water. Each of us will drink half a glass of water.

Question 4: If you had a bat, could you play cricket by yourself?

Answer: It is impossible to play cricket by yourself. A cricket team has 11 players. Even for neighbourhood cricket, you need at least two players.

Word Building

Question 1: Can you find more words ending with –less

Examples: Friendless, homeless,

Answer: Penniless, Jobless, Cordless, Toothless, and Pointless

Question 2: Can you write the opposite of

(a) Lend

Answer: Borrow

(b) Nobody

Answer: Somebody


What are no Words

Question 1: Several words mean no. The word never is one. It means at no time or not ever. For example: nobody, no, nowhere, no one, none, nothing.

Read the given sentences and underline the no word in each

  1. Nobody is at home.
  2. Ram has no book.
  3. Can no one help him?
  4. Was Gopal nowhere around?
  5. None of the two boys came.
  6. There is nothing to do.
  7. I have no coat.
  8. Radha is never late.

Answer: (a) nobody, (b) no, (c) no one, (d) nowhere, (e) none, (f) nothing, (g), no, (h) never

Let’s Write

Here is a short story From Aesop’s Fables

Once a lion lay fast asleep in a forest. Some mice were playing hide and seek near him. One mouse got trapped under the lion’s paw. The lion woke up, laughed loudly and let the mouse go.

After some days the mouse heard the lion’s roar. He saw that the lion lay in great pain as he was tied with many ropes. The mouse used his sharp teeth and cut the rope.

“You are a true friend,” said the lion.

यह एक मशहूर कहानी है जो एसॉप फेबल्स से ली गई है।

एक बार एक शेर जंगल में गहरी नींद में सो रहा था। शेर के आस पास कुछ चूहे छुपा छुपी का खेल खेल रहे थे। उनकी धमाचौकड़ी के बीच एक चूहा शेर के पंजों में फँस गया। उससे शेर की नींद टूट गई। लेकिन शेर गुस्सा होने की बजाय जोर से हँसा और चूहे को छोड़ दिया।

उस घटना के कुछ दिनों के बाद चूहे को शेर की दहाड़ सुनाई दी। चूहे ने देखा कि शेर रस्सियों से बँधा हुआ था और बहुत पीड़ा में था। चूहे ने अपने पैने दाँतों से रस्सी को काट दिया और शेर को आजाद करवा दिया।

शेर ने कहा, “तुम एक सच्चे दोस्त हो।“

A friend in need is a friend indeed

What does this mean?

  1. We must be there for friends in trouble.
  2. Only a good friend will be with us when we are in trouble.

Answer: (b) Only a good friend will be with us when we are in trouble.



Copyright © excellup 2014